zapiekanka z prosa
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z kaszy jaglanej ugotuj gęstą owsiankę w stopionym mleku z cukrem (3 łyżki) i solą (około 15-25 minut).
Krok 2:
Podsmaż migdały na suchej patelni, zmiel w kombajnie. Dodaj do owsianki.
Krok 3:
Włóż owsiankę do naczynia do pieczenia, posmaruj jajkiem, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 4:
Wyjmij, posyp cukrem (100 g), włóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby uzyskać skórkę, lekko ostudź. Pokrój zapiekankę na porcje.
Krok 5:
Do sosu ugotuj porzeczki z cukrem (100 g) i winem, dodaj gałkę muszkatołową i masło.
Krok 6:
Dodaj bazylię, zmiksuj blenderem, przecieraj przez drobne sito, aż uzyska gładką konsystencję
Krok 7:
Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g