zapiekanka z prosa z sosem porzeczkowym

pyszna domowa zapiekanka na śniadanie i kolację.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 66 % 23 g
170 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z kaszy jaglanej ugotuj gęstą owsiankę w stopionym mleku z cukrem (3 łyżki) i solą (około 15-25 minut).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż migdały na suchej patelni, zmiel w kombajnie. Dodaj do owsianki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż owsiankę do naczynia do pieczenia, posmaruj jajkiem, włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij, posyp cukrem (100 g), włóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby uzyskać skórkę, lekko ostudź. Pokrój zapiekankę na porcje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do sosu ugotuj porzeczki z cukrem (100 g) i winem, dodaj gałkę muszkatołową i masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj bazylię, zmiksuj blenderem, przecieraj przez drobne sito, aż uzyska gładką konsystencję

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj zapiekankę z sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy