skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 C. dokładnie umyj buraki, odetnij "ogon", szczelnie zawiń w folię lub włóż do torby do pieczenia. Umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 1.5-2 godziny, aż będzie miękka. Schłodzić do temperatury pokojowej, obrać buraki i zetrzeć (większe buraki można pokroić na pół). Dopraw odrobiną majonezu.
gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka na twardo podzielić na białko i żółtko, drobno posiekać białko, odstawić żółtko. Ziemniaki wymieszać z posiekanym białkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.
pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe, dopraw solą, cukrem i octem, wymieszaj. Drobno posiekaj filet śledziowy.
połóż trochę posiekanych buraków na dnie każdego półfabrykatu. Na nim-śledź, a następnie cebula i mieszanka ziemniaczana. Posyp drobno startym żółtkiem i drobno posiekaną szczypiorkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g