Verrin Śledź pod futrem z jajkiem

Spróbuj słynnej sałatki w nowej wersji. Łatwe I Proste!Szybko I Łatwo!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 53 % 10 g
97 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

Rozgrzej piekarnik do 180 C. dokładnie umyj buraki, odetnij "ogon", szczelnie zawiń w folię lub włóż do torby do pieczenia. Umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 1.5-2 godziny, aż będzie miękka. Schłodzić do temperatury pokojowej, obrać buraki i zetrzeć (większe buraki można pokroić na pół). Dopraw odrobiną majonezu.

gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Jajka na twardo podzielić na białko i żółtko, drobno posiekać białko, odstawić żółtko. Ziemniaki wymieszać z posiekanym białkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem.

pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe, dopraw solą, cukrem i octem, wymieszaj. Drobno posiekaj filet śledziowy.

połóż trochę posiekanych buraków na dnie każdego półfabrykatu. Na nim-śledź, a następnie cebula i mieszanka ziemniaczana. Posyp drobno startym żółtkiem i drobno posiekaną szczypiorkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy