Wegetariańskie ciasteczka Kokosowe

pyszna dekoracja stołu wegetariańskiego! Ten przepis na ciasto wykorzystuje mleko skondensowane zamiast jajek, więc przepis jest idealny dla wegetarian. A te ciasta mają własną magię: znikają z talerza tego samego dnia, w którym je ugotujesz.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 37 % 29 g
węglowodany 52 % 41 g
425 kcal
IG: 12 / 2 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Wlej skondensowane mleko do miski, ubijaj trzepaczką przez 2 minuty. Włącz piekarnik na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Dodaj połowę porcji płatków kokosowych. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Dodaj pozostałe płatki kokosowe i ponownie dobrze wymieszaj. Bardzo dobrze, jeśli uzyskana masa wygląda jak na tym zdjęciu. Ciasto nie powinno być miękkie jak masło, a jeśli tak się stanie, dodaj trochę wiórków kokosowych, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodaj pół łyżeczki (około 2 ml) esencji waniliowej. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Powstała masa przylgnie do dłoni, więc posmaruj dłonie olejem roślinnym, a dopiero potem zacznij oddzielać małe porcje od masy, formować kulki i lekko je spłaszczać. Rozłóż powstałe kulki na dobrze naoliwionej blasze do pieczenia. Lepiej, jeśli kulki są mniej więcej tego samego rozmiaru. Masę dzielę na 9 części-ciasta. Jeśli potrzebujesz więcej - po prostu zwiększ objętość składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Dekoracja! Pokrój każdą wiśnię na połówki wzdłuż i lekko wciśnij w brownie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Piec ciasta w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 do 20 minut. Aż będą lekko złote (jak na zdjęciu) na całej powierzchni. Spróbuj umieścić ciasta na środku piekarnika, równie daleko od elementów grzejnych, a następnie upieczą się równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Tak wyglądają gotowe ciasta od dołu. Są nieco bardziej brązowe, ale apetyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Po 2-3 minutach delikatnie podważ ciasta szpatułką i przełóż na talerz do ostygnięcia. Te ciasta są bardzo dobre z mlekiem lub herbatą. Okazuje się, że 9 rzeczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g

Podobne przepisy