skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Wlej skondensowane mleko do miski, ubijaj trzepaczką przez 2 minuty. Włącz piekarnik na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie.
Krok 2:
2. Dodaj połowę porcji płatków kokosowych. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
3. Dodaj pozostałe płatki kokosowe i ponownie dobrze wymieszaj. Bardzo dobrze, jeśli uzyskana masa wygląda jak na tym zdjęciu. Ciasto nie powinno być miękkie jak masło, a jeśli tak się stanie, dodaj trochę wiórków kokosowych, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodaj pół łyżeczki (około 2 ml) esencji waniliowej. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
4. Powstała masa przylgnie do dłoni, więc posmaruj dłonie olejem roślinnym, a dopiero potem zacznij oddzielać małe porcje od masy, formować kulki i lekko je spłaszczać. Rozłóż powstałe kulki na dobrze naoliwionej blasze do pieczenia. Lepiej, jeśli kulki są mniej więcej tego samego rozmiaru. Masę dzielę na 9 części-ciasta. Jeśli potrzebujesz więcej - po prostu zwiększ objętość składników.
Krok 5:
5. Dekoracja! Pokrój każdą wiśnię na połówki wzdłuż i lekko wciśnij w brownie.
Krok 6:
6. Piec ciasta w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 do 20 minut. Aż będą lekko złote (jak na zdjęciu) na całej powierzchni. Spróbuj umieścić ciasta na środku piekarnika, równie daleko od elementów grzejnych, a następnie upieczą się równomiernie.
Krok 7:
7. Tak wyglądają gotowe ciasta od dołu. Są nieco bardziej brązowe, ale apetyczne.
Krok 8:
8. Po 2-3 minutach delikatnie podważ ciasta szpatułką i przełóż na talerz do ostygnięcia. Te ciasta są bardzo dobre z mlekiem lub herbatą. Okazuje się, że 9 rzeczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g