pieczeń warzywna po francusku

pyszne połączenie warzyw i sera nie pozostawi cię obojętnym!
ChristinaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 35 % 7 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bakłażan i obrana cukinia są krojone w plastry. Połóż kółka warzywne na blasze do pieczenia, posyp solą i ziołami. Piec przez 8 minut w temperaturze 180 º.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż na złoty kolor z odrobiną oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krojenie sera i pomidorów

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim naczyniu do pieczenia kładziemy warstwę smażonej cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż warstwę bakłażana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie rozłóż kółka cukinii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch posmaruj pastą pomidorową lub sosem pomidorowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na przemian układamy plastry pomidora i plastry mozzarelli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól, posyp ziołami i startym parmezanem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładamy pieczeń do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 º.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bon apetyt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy