pieczeń warzywna po francusku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bakłażan i obrana cukinia są krojone w plastry. Połóż kółka warzywne na blasze do pieczenia, posyp solą i ziołami. Piec przez 8 minut w temperaturze 180 º.
Krok 2:
W tym czasie pokrój cebulę na pół pierścienia i smaż na złoty kolor z odrobiną oleju.
Krok 3:
Krojenie sera i pomidorów
Krok 4:
W głębokim naczyniu do pieczenia kładziemy warstwę smażonej cebuli.
Krok 5:
Następnie rozłóż warstwę bakłażana.
Krok 6:
Następnie rozłóż kółka cukinii.
Krok 7:
Na wierzch posmaruj pastą pomidorową lub sosem pomidorowym.
Krok 8:
Następnie na przemian układamy plastry pomidora i plastry mozzarelli.
Krok 9:
Sól, posyp ziołami i startym parmezanem.
Krok 10:
Wkładamy pieczeń do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 º.
Krok 11:
Bon apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g