ciasto czekoladowo-buraczane

to delikatne ciasto zachwyci cię bogatym czekoladowym smakiem! To ciasto buraczane jest bardzo lekkie i jednocześnie wilgotne w środku. Jest przygotowywany bardzo prosto i zawsze okazuje się równie smaczny.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 68 % 32 g
230 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić to ciasto, potrzebujesz 2 średniej wielkości gotowanych buraków. Należy je obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w blenderze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem, aby masa stała się przewiewna. Dodaj jajka, cukier waniliowy i przecier z buraków do mieszanki i dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i proszek kakaowy i przesiej. Wlej suche składniki do mieszanki olejowo-buraczanej i delikatnie przesuwaj. Na tym etapie ciasto będzie bardzo grube i gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz wlać szklankę wrzącej wody do ciasta. Dodaj wodę w małych porcjach, ciągle mieszając mieszaninę. Gotowe ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.W razie potrzeby ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą lub bitą śmietaną, ale jest dobre i bez dodatków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy