skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić to ciasto, potrzebujesz 2 średniej wielkości gotowanych buraków. Należy je obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w blenderze.
Krok 2:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem, aby masa stała się przewiewna. Dodaj jajka, cukier waniliowy i przecier z buraków do mieszanki i dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i proszek kakaowy i przesiej. Wlej suche składniki do mieszanki olejowo-buraczanej i delikatnie przesuwaj. Na tym etapie ciasto będzie bardzo grube i gęste.
Krok 4:
Teraz musisz wlać szklankę wrzącej wody do ciasta. Dodaj wodę w małych porcjach, ciągle mieszając mieszaninę. Gotowe ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę.
Krok 5:
Posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i wlej do niego ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni.W razie potrzeby ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą lub bitą śmietaną, ale jest dobre i bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g