skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki do robienia pierników.
Krok 2:
Zacznijmy od przygotowania" zhzhenka & quot;. Wlej połowę cukru do rondla z grubym dnem (bez wody) i podgrzej na małym ogniu, aż będzie ciemnobrązowy i pojawi się niebieskawa mgła.
Krok 3:
Pół szklanki wody zagotuj i delikatnie wlej części wrzącej wody (jest to bardzo ważne, nie wlewaj zimnej wody, w przeciwnym razie gorący karmel rozpryskuje się i możesz się poparzyć!!!). Dodaj drugą połowę cukru i rozpuść. Wyjmij z pieca i ostudź przez 10-15 minut. W tym czasie temperatura karmelu spadnie do około 70 stopni.
Krok 4:
Zmiękczone masło, cynamon i gałka muszkatołowa Dodaj do rondla z karmelem. Mieszaj, aż olej całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudzić.
Krok 5:
Dodaj 1 całe jajko i dwa żółtka. Białka wkładamy do lodówki (będziemy ich później potrzebować). Wymieszać. Stopniowo wprowadzaj mąkę, dodając szczyptę soli i sody. Najpierw zaczynamy mieszać ciasto na patelni.
Krok 6:
Odkurzając stół mąką, mieszaj ciasto do konsystencji elastycznej plasteliny.
Krok 7:
Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj zimne ciasto cienkimi warstwami. Wytnij kształty za pomocą kształtów lub kartonowych szablonów.
Krok 9:
Piec przez 5-7 minut.
Krok 10:
Przystępujemy do przygotowania lukru cukrowego (lukier). Dodaj przesiany cukier puder do schłodzonych białek. Nie ubijaj, tylko ugniataj łyżką.Na koniec dodaj 0,5 łyżeczki soku z cytryny. Pozostaw na pół godziny. Następnie przenieś do gęstej torby, zrób mały otwór na końcu i zacznij malować schłodzone pierniki.
Krok 11:
I możesz natychmiast wziąć gotowe ołówki cukrowe, zadzwonić do dzieci i rozpocząć kreatywność!)))
Krok 12:
Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g