świąteczne pierniczki Kozuli

gotuj i dekoruj z dziećmi! Stwórz świąteczny nastrój! Od czasów starożytnych nasi przodkowie piekli takie pierniki na Świętego Mikołaja i Boże Narodzenie.Ciasto nazywa się "kozulnym", ponieważ wycinano z niego figurki kóz, które były symbolem dobrobytu i dobrobytu rodziny. Produkty z niego nie starzeją się przez długi czas, a proces dekoracji stwarza oczekiwanie na wakacje dla Ciebie i Twoich dzieci!
KunaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 11 % 8 g
węglowodany 80 % 59 g
328 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do robienia pierników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznijmy od przygotowania" zhzhenka & quot;. Wlej połowę cukru do rondla z grubym dnem (bez wody) i podgrzej na małym ogniu, aż będzie ciemnobrązowy i pojawi się niebieskawa mgła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pół szklanki wody zagotuj i delikatnie wlej części wrzącej wody (jest to bardzo ważne, nie wlewaj zimnej wody, w przeciwnym razie gorący karmel rozpryskuje się i możesz się poparzyć!!!). Dodaj drugą połowę cukru i rozpuść. Wyjmij z pieca i ostudź przez 10-15 minut. W tym czasie temperatura karmelu spadnie do około 70 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiękczone masło, cynamon i gałka muszkatołowa Dodaj do rondla z karmelem. Mieszaj, aż olej całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 1 całe jajko i dwa żółtka. Białka wkładamy do lodówki (będziemy ich później potrzebować). Wymieszać. Stopniowo wprowadzaj mąkę, dodając szczyptę soli i sody. Najpierw zaczynamy mieszać ciasto na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odkurzając stół mąką, mieszaj ciasto do konsystencji elastycznej plasteliny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj zimne ciasto cienkimi warstwami. Wytnij kształty za pomocą kształtów lub kartonowych szablonów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przystępujemy do przygotowania lukru cukrowego (lukier). Dodaj przesiany cukier puder do schłodzonych białek. Nie ubijaj, tylko ugniataj łyżką.Na koniec dodaj 0,5 łyżeczki soku z cytryny. Pozostaw na pół godziny. Następnie przenieś do gęstej torby, zrób mały otwór na końcu i zacznij malować schłodzone pierniki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I możesz natychmiast wziąć gotowe ołówki cukrowe, zadzwonić do dzieci i rozpocząć kreatywność!)))

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy