Napoleon Instant

Oceń inną wersję słynnego ciasta! Bardzo szybko się gotuje i w gotowej formie nie różni się od ciasta Napoleona.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 44 % 27 g
węglowodany 48 % 30 g
378 kcal
IG: 7 / 43 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min
ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości.
zmielić żółtka z cukrem, dodać 50 g mleka i mąki. Wlej wrzące mleko do mieszanki żółtkowej, wymieszaj i wróć do ognia. Gotuj, aż zgęstnieje. Ostudzić i ubić masłem. Pozostaw część ciast do posypania (posiekaj), a resztę wymieszaj ze śmietaną. Rozłóż mieszaninę w dowolnym kształcie i posyp pozostałą pokruszoną kruszonką. Możesz ozdobić wiórkami kokosowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy