Napoleon Instant
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz do miękkości.
zmielić żółtka z cukrem, dodać 50 g mleka i mąki. Wlej wrzące mleko do mieszanki żółtkowej, wymieszaj i wróć do ognia. Gotuj, aż zgęstnieje. Ostudzić i ubić masłem. Pozostaw część ciast do posypania (posiekaj), a resztę wymieszaj ze śmietaną. Rozłóż mieszaninę w dowolnym kształcie i posyp pozostałą pokruszoną kruszonką. Możesz ozdobić wiórkami kokosowymi.
zmielić żółtka z cukrem, dodać 50 g mleka i mąki. Wlej wrzące mleko do mieszanki żółtkowej, wymieszaj i wróć do ognia. Gotuj, aż zgęstnieje. Ostudzić i ubić masłem. Pozostaw część ciast do posypania (posiekaj), a resztę wymieszaj ze śmietaną. Rozłóż mieszaninę w dowolnym kształcie i posyp pozostałą pokruszoną kruszonką. Możesz ozdobić wiórkami kokosowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g