ciasteczka migdałowo-Kokosowe bez mąki

przewiewne kruche ciasteczka o magicznym smaku. Te ciasteczka są idealne zarówno na świąteczny stół, jak i na proste domowe przyjęcie herbaciane. Pyszne połączenie migdałów i kokosa nie pozostawi nikogo obojętnym.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 38 % 28 g
węglowodany 49 % 36 g
403 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na twarde szczyty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie, aby białka nie opadły, wymieszaj je ze skondensowanym mlekiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do mieszanki zmielone migdały i płatki kokosowe. W razie potrzeby zamiast orzechów można użyć aromatu migdałowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mokrymi rękami uformuj ciasto w kulki o średnicy około 3 cm i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Musisz piec ciasteczka w 180 stopniach przez 25-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po całkowitym ostygnięciu ciasteczek można je zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej, a następnie posypać drobno zmiażdżonymi pistacjami lub orzechami. Ale nie jest to absolutnie konieczne, smak jest już bardzo bogaty i jasny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy