ciasteczka migdałowo-Kokosowe
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na twarde szczyty.
Krok 2:
Delikatnie, aby białka nie opadły, wymieszaj je ze skondensowanym mlekiem.
Krok 3:
Dodaj do mieszanki zmielone migdały i płatki kokosowe. W razie potrzeby zamiast orzechów można użyć aromatu migdałowego.
Krok 4:
Mokrymi rękami uformuj ciasto w kulki o średnicy około 3 cm i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Musisz piec ciasteczka w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Krok 5:
Po całkowitym ostygnięciu ciasteczek można je zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej, a następnie posypać drobno zmiażdżonymi pistacjami lub orzechami. Ale nie jest to absolutnie konieczne, smak jest już bardzo bogaty i jasny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g