pieczona dynia z jabłkami, pomarańczami, serem i cynamonem

bomba witaminowa w zapiekance z dyni jest tym, czego organizm potrzebuje zimą! Wszystkie składniki tego przepisu bardzo dobrze się ze sobą łączą, a ser utrzymuje je razem i służy jako przyjemny dodatek smakowy! To danie docenią słodycze: zarówno dorośli, jak i dzieci! Dzieciom można zaoferować takie danie jako podwieczorek, a dorośli z przyjemnością zjedzą je na deser. Danie jest pełne witamin (dzięki czemu jest zdrowe) i ma przyjemne niuanse smakowe, które nadają mu Cynamon, Pomarańcza. Twardy ser do tego dania nadaje się z kremowymi, słodkimi nutami, nie ostry, bez ostrego zapachu.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 45 % 10 g
120 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania przepisu. Umyj dynię, obierz, umyj jabłka, umyj pomarańczę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię w kostkę. Obierz pomarańczę, podziel na plasterki. Jabłka kroimy również w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj formę masłem. Rozłóż w nim pokrojoną dynię, a na wierzchu plasterki jabłka i pomarańczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp wszystko cynamonem i cukrem (lub posmaruj miodem). Przykryj formę folią i włóż do piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij folię, posyp zapiekankę startym serem i włóż formę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż rumiany kolor i ser się stopi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Układamy danie na porcjowanych talerzach. Dynia zapiekana z serem jest gotowa. Danie podawaj na gorąco na stole. Po schłodzeniu taka zapiekanka jest również dobra. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy