pieczona dynia z jabłkami, pomarańczami, serem i cynamonem
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania przepisu. Umyj dynię, obierz, umyj jabłka, umyj pomarańczę.
Krok 2:
Pokrój dynię w kostkę. Obierz pomarańczę, podziel na plasterki. Jabłka kroimy również w plasterki.
Krok 3:
Nasmaruj formę masłem. Rozłóż w nim pokrojoną dynię, a na wierzchu plasterki jabłka i pomarańczy.
Krok 4:
Posyp wszystko cynamonem i cukrem (lub posmaruj miodem). Przykryj formę folią i włóż do piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Krok 5:
Następnie zdejmij folię, posyp zapiekankę startym serem i włóż formę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż rumiany kolor i ser się stopi.
Krok 6:
Układamy danie na porcjowanych talerzach. Dynia zapiekana z serem jest gotowa. Danie podawaj na gorąco na stole. Po schłodzeniu taka zapiekanka jest również dobra. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g