skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Gotowanie ciasta. Wlej suche drożdże, cukier do talerza i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj, pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu, aby ciasto wzrosło.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
Gotowe ciasto potroiło swoją objętość.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę (mąkę najpierw wlej 300 gramów), sól, wanilinę, stopione masło. Ubij jajka osobno i wlej około czwartej części do późniejszego smarowania bułek, resztę wlej do całkowitej masy ciasta. Dodaj ciasto, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj marchewki do ciasta, zagniataj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj resztę mąki.
Krok 7:
Posyp stół mąką, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie, delikatne, ale przykleja się do dłoni, jeśli nie odkurzysz mąką.
Krok 8:
Przykryj ciasto celofanem i ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby wyrosło.
Krok 9:
Zagniatamy gotowe ciasto, zwijamy kiełbasę i kroimy na 16 części. Z każdej części zwijamy Kolobok.
Krok 10:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Układamy Kolobok, w odległości 3 cm od siebie, przykrywamy celofanem, zostawiamy na 15-20 minut na proofing.
Krok 11:
Następnie posmaruj bułki jajkiem, które zostawiliśmy do smarowania.
Krok 12:
Posyp makiem na wierzchu.
Krok 13:
Nożyczkami wykonujemy nacięcia na krzyż.
Krok 14:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby piec przez 20-30 minut. Czas zależy od piekarnika.
Krok 15:
Aby sprawdzić, możesz złamać jedną bułkę, gotowa bułka jest porowata. Gotowe bułeczki lekko posyp wodą i przykryj ręcznikiem przez 10 minut.
Krok 16:
Bułeczki marchewkowe są gotowe, wezwij wszystkich do stołu! Gorące bułeczki z masłem są pyszne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g