bułeczki z marchewką i makiem

pyszne, miękkie, puszyste bułeczki śniadaniowe-dla całej rodziny! Czy robiłeś bułeczki marchewkowe? Jeśli nie, koniecznie spróbuj! Bułeczki są pyszne. To, jak żółte będą, zależy od koloru marchewki, a także od tego, jak słodkie będą bułeczki. Gotowanie jest proste, zacznijmy!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 69 % 37 g
257 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Wlej suche drożdże, cukier do talerza i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj, pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu, aby ciasto wzrosło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto potroiło swoją objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. W głębokim talerzu wymieszaj mąkę (mąkę najpierw wlej 300 gramów), sól, wanilinę, stopione masło. Ubij jajka osobno i wlej około czwartej części do późniejszego smarowania bułek, resztę wlej do całkowitej masy ciasta. Dodaj ciasto, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki do ciasta, zagniataj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj resztę mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół mąką, zagniataj ciasto. Gotowe ciasto jest miękkie, delikatne, ale przykleja się do dłoni, jeśli nie odkurzysz mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ciasto celofanem i ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby wyrosło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniatamy gotowe ciasto, zwijamy kiełbasę i kroimy na 16 części. Z każdej części zwijamy Kolobok.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Układamy Kolobok, w odległości 3 cm od siebie, przykrywamy celofanem, zostawiamy na 15-20 minut na proofing.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie posmaruj bułki jajkiem, które zostawiliśmy do smarowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp makiem na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nożyczkami wykonujemy nacięcia na krzyż.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby piec przez 20-30 minut. Czas zależy od piekarnika.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby sprawdzić, możesz złamać jedną bułkę, gotowa bułka jest porowata. Gotowe bułeczki lekko posyp wodą i przykryj ręcznikiem przez 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bułeczki marchewkowe są gotowe, wezwij wszystkich do stołu! Gorące bułeczki z masłem są pyszne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy