skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do przygotowania przepisu. Moja pomarańcza, cytryna.
Krok 2:
Umyj kawałek żeberka wieprzowego, osusz ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby usuń żyły i filmy z żeber. Po przygotowaniu mięso solimy i pieprzymy, pocieramy przyprawami do wieprzowiny, musztardą.
Krok 3:
Przystępujemy do przygotowania sosu. Soki wyciśnięte z cytryny i pomarańczy mieszamy, następnie do mieszanki soków dodajemy miód i sos sojowy.
Krok 4:
Mieszamy mieszaninę do uzyskania jednorodnej masy.
Krok 5:
Żeberka wkładamy do miski lub innego naczynia i napełniamy gotowaną marynatą. Pozostaw mięso do marynowania na 2 godziny, dokręcając miskę folią spożywczą lub przykrywając pokrywką.
Krok 6:
Po upływie określonego czasu ułóż żeberka w naczyniu do pieczenia, zalej marynatą i włóż do nagrzanego piekarnika.
Krok 7:
Przed pieczeniem możesz (ale jest to opcjonalne) przykryć formę żeberkami arkuszem folii i upiec w ten sposób przez połowę czasu (30 minut). Następnie usuń folię i kolejne 30 minut. piec, aż powstanie złoty kolor. Ogólnie rzecz biorąc, pieczemy żeberka w temperaturze 180-200 stopni. przez 1 godzinę, okresowo podlewając je marynatą na wierzchu.
Krok 8:
Podawaj gotowe danie do stołu, dekorując je ziołami, cienko pokrojonymi krążkami cebuli lub posyp posiekaną zieloną cebulą... I ciesz się. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g