marynowane żeberka wieprzowe w sosie miodowo-sojowym

delikatne, aromatyczne żeberka w pikantnym sosie zadowolą rodzinę i gości. Bardzo soczyste, delikatne żeberka uzyskuje się dzięki wspaniałemu sosowi marynatowemu. Takie danie przygotowuje się w piekarniku łatwo i wystarczająco szybko. Smak Cię zachwyci!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 53 % 21 g
węglowodany 20 % 8 g
263 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do przygotowania przepisu. Moja pomarańcza, cytryna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kawałek żeberka wieprzowego, osusz ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby usuń żyły i filmy z żeber. Po przygotowaniu mięso solimy i pieprzymy, pocieramy przyprawami do wieprzowiny, musztardą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przystępujemy do przygotowania sosu. Soki wyciśnięte z cytryny i pomarańczy mieszamy, następnie do mieszanki soków dodajemy miód i sos sojowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszamy mieszaninę do uzyskania jednorodnej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żeberka wkładamy do miski lub innego naczynia i napełniamy gotowaną marynatą. Pozostaw mięso do marynowania na 2 godziny, dokręcając miskę folią spożywczą lub przykrywając pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie określonego czasu ułóż żeberka w naczyniu do pieczenia, zalej marynatą i włóż do nagrzanego piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed pieczeniem możesz (ale jest to opcjonalne) przykryć formę żeberkami arkuszem folii i upiec w ten sposób przez połowę czasu (30 minut). Następnie usuń folię i kolejne 30 minut. piec, aż powstanie złoty kolor. Ogólnie rzecz biorąc, pieczemy żeberka w temperaturze 180-200 stopni. przez 1 godzinę, okresowo podlewając je marynatą na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotowe danie do stołu, dekorując je ziołami, cienko pokrojonymi krążkami cebuli lub posyp posiekaną zieloną cebulą... I ciesz się. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy