zapiekanka z twarogu z jagodami pod sosem morelowym

zapiekanka z twarogu o smaku jagodowym to świetna opcja na śniadanie. Zapiekanka z twarogu jest znana każdemu od dzieciństwa. Zarówno dorośli, jak i dzieci ją lubią. Nuty jagodowe przywołują wspomnienia lata, ciepłych słonecznych dni, urozmaicają zwykły smak. I uzupełni zapiekankę delikatnym sosem morelowym ze zwykłych suszonych moreli. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 39 % 13 g
160 kcal
IG: 46 / 15 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na zapiekankę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone morele są wcześniej dobrze umyte i namoczone w wodzie. Kasza manna jest również wcześniej wypełniona mlekiem do pęcznienia(30 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj twaróg, dodaj jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cukier, sól, wanilinę, śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wprowadź semolinę z mlekiem. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj jagody ogrodowe i delikatnie wymieszaj. Wziąłem maliny, porzeczki i wiciokrzew z zamrażarki. Możesz użyć dowolnych jagód,które kochasz. Ich ilość jest również do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszaninę twarogu do formy. nasmarowany olejem i podgrzany do 180 stopni. piekarnik przez 20-25 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia zapiekanki zajmijmy się sosem morelowym. Suszone morele gotujemy w wodzie, w której zostały namoczone. Gotuj do miękkości i lekko ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przetrzyj jagody przez sito, gdy są ciepłe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dostajemy puree morelowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej bulion do puree, w którym gotowano suszone morele. Jeśli wywar nie wystarczy, dodaj trochę wody, aż uzyskasz SOS. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty. W razie potrzeby możesz dodać cukier, jeśli suszone morele są niesłodzone.Ochładzać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tymczasem nasza zapiekanka się przygotowała. Pozwól jej ostygnąć. Polej naszą zapiekankę sosem morelowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal / 100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g

Podobne przepisy