babeczki mińskie miodowe z polewą czekoladową

proste, ale pyszne babeczki o przyjemnym miodowym smaku. Babeczki miodowe pieczą się bardzo szybko, aw piekarniku rosną jak na drożdżach. Zapach wypełnia całe mieszkanie, a domownicy sięgają do kuchni jak pszczoły na miód.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 74 % 52 g
337 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól, cynamon, wanilinę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód. Jeśli miód jest gęsty, należy go podgrzać w łaźni wodnej. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej stopioną margarynę, ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do foremek nasmarowanych olejem. Umieścić w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik przez 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze babeczki są gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy babeczki z foremek. Podczas gdy babeczki stygną, robimy lukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpuść masło w filiżance. Dodaj cukier zmieszany z kakao, zmiel.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozcieńczamy powstałą masę mlekiem, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj glazurę, aż lekko zgęstnieje, około 10-12 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zanurz babeczki w gorącym lukrze.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Babeczki miodowe z polewą czekoladową są gotowe. Możesz pić herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy