skład / składniki
metoda gotowania
do przygotowania ciasta:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kwas cytrynowy i cukier w głębokim pojemniku lub po prostu na stole(zrobiłem to bez niego).
2. Zrób wgłębienie w powstałej mieszaninie i dodaj żółtka i stopione kawałki oleju (nie płynne).
3. Ugniataj, aż uzyskasz gładką, ciasną masę.
4. Włóż ciasto do lodówki na 1-2 godziny.
5. Rozwałkuj ciasto o grubości 1 centymetra i nadaj ciasteczkom pożądany kształt.
6. Piec na złoty kolor w 180 stopniach (około 15 minut).
do przygotowania lukru:
1. Ubij białko na gęstą, stabilną pianę.
2. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gęsta.
Udekoruj schłodzone ciasteczka lukrem. Możesz użyć silikonowej szczotki, ale oczywiście wygodniejsza jest strzykawka do ciasta lub torba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g