czekoladowe ciasteczka z anyżem

Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, ciasto nie przykleja się do rąk. Dla tych, którzy lubią przyprawy, Jest to świetna opcja. Od dawna szukałem miejsca, w którym mógłbym dołączyć anyż, a w tym przepisie był bardzo przydatny)
masha_alxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 68 % 54 g
404 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

w łaźni wodnej rozpuść złamaną czekoladę, masło.

dobrze ubij jajko z cukrem osobno.

oddzielnie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i mielony anyż. Dobrze wymieszaj trzepaczką (ręczną), aż będzie gładka.

dodaj suche składniki do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj mikserem. Następnie wlej mieszankę czekoladową i zagnieść gęste ciasto.

w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160C.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem, a z ciasta zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż na papierze i lekko spłaszcz wierzch.

piec 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy