czekoladowe ciasteczka z anyżem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
w łaźni wodnej rozpuść złamaną czekoladę, masło.
dobrze ubij jajko z cukrem osobno.
oddzielnie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i mielony anyż. Dobrze wymieszaj trzepaczką (ręczną), aż będzie gładka.
dodaj suche składniki do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj mikserem. Następnie wlej mieszankę czekoladową i zagnieść gęste ciasto.
w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160C.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, a z ciasta zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż na papierze i lekko spłaszcz wierzch.
piec 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g