leniwe gołąbki od tanchi i Aleny
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1 gotuj ryż prawie do miękkości.
2 drobno posiekaj cebulę. Podziel na 2 równe części.
3 zetrzyj marchewki na tarce do marchwi.
4 drobno posiekaj kapustę lub zetrzyj na grubej tarce. Lekko ugniataj jedną częścią cebuli.
5 przełóż czosnek przez prasę.
6 mięso mielone, ryż, marchew, kapusta z cebulą, surowe jajko, czosnek, sól, czarny pieprz dokładnie wymieszać.
7 uformuj placki i smaż z obu stron na ponadprzeciętnym ogniu, aż pojawi się skorupa. Ułóż szczelnie w głębokiej blasze do pieczenia w jednej warstwie.
8 rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 1 szklance wody.
9 połóż drugą część cebuli na patelni, zalej rozcieńczoną koncentratem pomidorowym, solą, dodaj cukier, czerwony i czarny pieprz. Gotuj, aż prawie cała ciecz wyparuje. Rozcieńczyć tę pieczeń bardzo gorącą wodą,aby przykryła kotlety na blasze do połowy.
10 Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. w temperaturze 200 stopni.
uwagi
dzięki tej technologii kapusta może lekko chrupać. Jeśli tego nie lubisz, posiekaną kapustę przed dodaniem do mięsa mielonego należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedź i wyciśnij nadmiar wody.
po ugotowaniu leniwe gołąbki można pozostawić w formie lub na blasze do ostygnięcia - cały płyn zostanie wchłonięty do kotletów i staną się jeszcze bardziej soczyste.
na wakacje leniwe gołąbki można posypać serem i drobno posiekanymi ziołami 5 minut przed ugotowaniem.
jeśli nieznacznie zwiększysz udział kapusty, marchwi i ryżu w tym przepisie, otrzymasz całkowicie niezależne danie, które można jeść bez dodatków.
2 drobno posiekaj cebulę. Podziel na 2 równe części.
3 zetrzyj marchewki na tarce do marchwi.
4 drobno posiekaj kapustę lub zetrzyj na grubej tarce. Lekko ugniataj jedną częścią cebuli.
5 przełóż czosnek przez prasę.
6 mięso mielone, ryż, marchew, kapusta z cebulą, surowe jajko, czosnek, sól, czarny pieprz dokładnie wymieszać.
7 uformuj placki i smaż z obu stron na ponadprzeciętnym ogniu, aż pojawi się skorupa. Ułóż szczelnie w głębokiej blasze do pieczenia w jednej warstwie.
8 rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 1 szklance wody.
9 połóż drugą część cebuli na patelni, zalej rozcieńczoną koncentratem pomidorowym, solą, dodaj cukier, czerwony i czarny pieprz. Gotuj, aż prawie cała ciecz wyparuje. Rozcieńczyć tę pieczeń bardzo gorącą wodą,aby przykryła kotlety na blasze do połowy.
10 Piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. w temperaturze 200 stopni.
uwagi
dzięki tej technologii kapusta może lekko chrupać. Jeśli tego nie lubisz, posiekaną kapustę przed dodaniem do mięsa mielonego należy zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut. Następnie odcedź i wyciśnij nadmiar wody.
po ugotowaniu leniwe gołąbki można pozostawić w formie lub na blasze do ostygnięcia - cały płyn zostanie wchłonięty do kotletów i staną się jeszcze bardziej soczyste.
na wakacje leniwe gołąbki można posypać serem i drobno posiekanymi ziołami 5 minut przed ugotowaniem.
jeśli nieznacznie zwiększysz udział kapusty, marchwi i ryżu w tym przepisie, otrzymasz całkowicie niezależne danie, które można jeść bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g