Strudel z jabłkami pita

najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny strudel jabłkowy! Pyszne, szybkie i łatwe do przygotowania danie! Jeśli nie ma czasu na zrobienie ciasta, ale naprawdę chcesz pachnących wypieków - pomoże nam cienki chleb pita!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 77 % 23 g
147 kcal
IG: 30 / 17 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Umyj jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jabłka i nasiona. Posyp trochę sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni roztop masło, pokrój jabłka w średnią kostkę...

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    ..posyp cukrem, sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu bez pokrywki, aż pojawi się karmel, 10 minut. Nie przetrzyj, aby nie uzyskać tłuczonych ziemniaków)))) Włącz piekarnik do ogrzewania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto te karmelowe jabłka. Pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozdrabniamy ciasteczka w dowolny sposób)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbieramy strudel) posyp chleb pita z jednej strony pokruszonymi ciasteczkami, rozłóż nadzienie jabłkowe z sokiem na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krawędzie chleba pita są zawijane na środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zwiń w rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Robimy to samo z pozostałymi dwoma chlebami pita.Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem i ułóż bułki. Mam matę silikonową, więc nie trzeba jej smarować)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj bułki ubitym jajkiem i posyp cukrem, aby uzyskać chrupiącą skórkę) włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 20 minutach pyszne strudle jabłkowe z pachnącą skórką są gotowe)))

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pyszne jedzenie na ciepło z herbatą))) wzywamy wszystkich do stołu i cieszymy się)))) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy