żeberka jagnięce w powolnej kuchence

Ciesz się wyjątkowym smakiem delikatnego i bogatego mięsa jagnięcego. Baranina jest rzadkim gościem na naszym stole. Faktem jest, że to mięso jest mniej znane naszej diecie niż wieprzowina czy wołowina.
OlesyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 28 % 5 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żeberka jagnięce, najlepiej odciąć 2 żeberka, w takim przypadku mięso będzie bardziej soczyste, dokładnie spłukać pod bieżącą wodą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osusz żeberka ręcznikiem papierowym, marynuj: sól, pieprz, przyprawy do smaku (wziąłem różne mięso i suche zioła), wyciśnij 5 ząbków czosnku i polej sokiem z granatów i oliwą z oliwek (bardzo mało)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty mięsnej

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw do marynowania podczas gotowania warzywnej poduszki na żeberka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poduszka warzywna: co masz pod ręką! Tym razem: 1 cebula, 1 marchewka, 2 łodygi selera, pęczek pietruszki i pęczek kopru, wszystko mieszamy (kroimy jak diabli - jestem duży, ponieważ nie jemy go, służy wyłącznie do gotowania mięsa)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory we własnym soku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotowanie sosu: 2-3 pomidory pokrojone i sok

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż poduszkę na dnie miski

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż żeberka na wierzchu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polewamy sosem i wysyłamy gulasz w trybie & quot; duszenie & quot; 1 h standard

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Twoje danie jest gotowe! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Żeberka jagnięce - 203   kcal/100g

Podobne przepisy