babeczki twarogowe z pomarańczą

Szybki i pyszny deser na śniadanie lub przyjazną herbatę. Lubię babeczki twarogowe, smakują delikatniej niż zwykłe. Nadzienie spodoba się miłośnikom pomarańczy, jestem tylko amatorem. Szczególnie cieszę się, że gotowanie zajmuje bardzo mało czasu.
yanavasekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 61 % 34 g
280 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest stopienie masła, aby miało trochę czasu na ostygnięcie. Wcześniej musisz również zetrzeć skórkę pomarańczową na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg, stopione masło i skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lepiej zrobić to w 2-3 seriach, dodając mąkę w kawałkach. Po ugniataniu ciasta odłóż je na bok i weź nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz zdemontować pomarańczę na plasterki i oczyścić je z folii. Plastry kroimy na 2-3 części, kawałki nie powinny być zbyt duże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby ułatwić wyjmowanie babeczek z formy, można je posmarować kawałkiem zimnego masła i posypać mąką. Najpierw napełnij każdą formę do połowy: włóż około jednej łyżki ciasta. Następnie układamy kawałki pomarańczy na wierzchu. I na koniec & quot; przykryj & quot; plasterki owoców pozostałym ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Czas pieczenia 20-30 minut, zależy od wielkości babeczek i piekarnika. Im mniejsze babeczki, tym szybciej się upieczą. W każdym razie lepiej sprawdzić gotowość babeczek nożem lub wykałaczką.

Liczba babeczek zależy od wielkości kokilek. Jeśli weźmiesz małe, jak na babeczki, otrzymasz 10-15 sztuk. Moja forma jest większa niż standardowa, wyszło 6 dość dużych babeczek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy