Sałatka z kopru włoskiego z czerwoną cebulą i pomarańczami
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
umieść ruszt na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Przytnij łodygi kopru włoskiego. Połóż cebulę na desce do krojenia i pokrój wzdłuż na pół. Usuń rdzeń z każdej połówki, a następnie pokrój w plastry w kształcie półksiężyca. Połóż na blasze do pieczenia. Pokrój cebulę w półpierścienie, podziel na pióra. Dodaj do kopru włoskiego.
pokrój jedną pomarańczę w plasterki. Połóż go na cebuli i koprze włoskim. Skrop oliwą z oliwek. Sól i pieprz. Rozłóż wszystko równą warstwą na blasze do pieczenia. Piec 25 do 45 minut, co 10 minut mieszając warzywa szpatułką, aż karmelizują się wokół krawędzi plasterków pomarańczy.
połóż sałatkę na półmisku, ostudź do temperatury pokojowej. Wyciśnij sok z drugiej pomarańczy i dodaj do sałatki do smaku. Dopraw oliwą z oliwek i podawaj.
pokrój jedną pomarańczę w plasterki. Połóż go na cebuli i koprze włoskim. Skrop oliwą z oliwek. Sól i pieprz. Rozłóż wszystko równą warstwą na blasze do pieczenia. Piec 25 do 45 minut, co 10 minut mieszając warzywa szpatułką, aż karmelizują się wokół krawędzi plasterków pomarańczy.
połóż sałatkę na półmisku, ostudź do temperatury pokojowej. Wyciśnij sok z drugiej pomarańczy i dodaj do sałatki do smaku. Dopraw oliwą z oliwek i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g