sałatka z buraków z suszonymi śliwkami i dressingiem chrzanowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przygotuj sos. Jeśli suszone śliwki są suche, zalej je gorącą przegotowaną wodą przez 15 minut, a następnie wrzuć do durszlaka. Drobno posiekaj suszone śliwki.
jogurt wymieszać ze śliwkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem i przechowywać w lodówce przez 1,5 godziny.
osobno owinąć szczotkowane i nieobrane buraki i ziemniaki w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec do miękkości(ziemniaki będą gotowe po 35-40 minutach, buraki-po 1 h-1 h 15 min).
gotowe pieczone warzywa lekko ostudzić, zalać zimną wodą, delikatnie obrać i pokroić w paski. Pokrój jabłko w te same paski, usuwając rdzeń. Skrop słomkę jabłkową sokiem z cytryny.
nasiona posiekaj nożem na duże okruchy i smaż na suchej, rozgrzanej patelni, mieszając, 4 min. Bardziej podoba mi się ROX, wysoki kieliszek na nodze wygląda oczywiście bardziej elegancko.
jogurt wymieszać ze śliwkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem i przechowywać w lodówce przez 1,5 godziny.
osobno owinąć szczotkowane i nieobrane buraki i ziemniaki w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec do miękkości(ziemniaki będą gotowe po 35-40 minutach, buraki-po 1 h-1 h 15 min).
gotowe pieczone warzywa lekko ostudzić, zalać zimną wodą, delikatnie obrać i pokroić w paski. Pokrój jabłko w te same paski, usuwając rdzeń. Skrop słomkę jabłkową sokiem z cytryny.
nasiona posiekaj nożem na duże okruchy i smaż na suchej, rozgrzanej patelni, mieszając, 4 min. Bardziej podoba mi się ROX, wysoki kieliszek na nodze wygląda oczywiście bardziej elegancko.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g