babeczki z dżemem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta na nasze babeczki: 1 miska na mokre składniki, 2 miska na suche. 1 miska: wymieszaj mleko, masło, jajko i sok z cytryny - dobrze wymieszaj 2 miski: wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia , cukier - dobrze wymieszaj Następnie dodaj suchą mieszankę do mokrej, delikatnie wymieszaj, małe grudki nie są przerażające, nie daj się ponieść mieszaniu, aby babeczki nie były zbyt sztywne.
Krok 2:
Ciasto układamy w foremkach do pieczenia, 1 łyżkę, następnie 1/2 łyżeczki dżemu (najbardziej lubię wiśnię), następnie 1/2 łyżki ciasta i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut w 180 stopniach
Krok 3:
Po ugotowaniu posyp cukrem pudrem! Babeczki są piękne z kopułą i bardzo smaczne! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g