pieczeń wołowa gotowana w niskiej temperaturze

Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!! Ostatnio pieczeń wołowa jest zwykle pieczona w niskiej temperaturze. To długi proces, ale mięso jest soczyste i miękkie. Niestety, przy temperaturze piekarnika 110 C na mięsie nie tworzy się apetyczna, aromatyczna skórka, ale tę wadę można łatwo naprawić, smażąc mięso przed pieczeniem. Umieść warzywa pod pieczeń wołową: cebulę, marchewkę, zewnętrzne łuski kopru włoskiego, brzydkie części selera ogonkowego, główkę czosnku pokrojoną na pół.
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 18 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
Krok 1

wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 C. pokrój obraną cebulę i marchewkę na pół. Pokrój czosnek wzdłuż na pół, pokrój seler na kawałki o długości 5-7 cm, Umieść wszystkie warzywa, łodygi pietruszki i tymianek na dnie dużej brytfanny lub głębokiej blachy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż pojawią się brązowe opalenizny i charakterystyczny smak. Obniż temperaturę piekarnika do 110 C.

Krok 3

odetnij mięso z żeber. Osusz papierowymi serwetkami. W dużym holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny na umiarkowanym ogniu i smaż mięso ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor. W tym czasie z mięsa wytopi się sporo tłuszczu. Opróżnij go lub wyrzuć.

Krok 4

dopraw mięso solą i pieprzem, wcierając przyprawy w powierzchnię mięsa. Za pomocą nici kulinarnej przywiąż mięso do kości żeber. Połóż konstrukcję w brytfannie na poduszce z pieczonych warzyw, dodaj wodę i włóż brytfannę do piekarnika. Piecz mięso w tempie 30 minut na każde 450 g masy, aż temperatura wewnątrz kawałka osiągnie 62 C. możesz wyłączyć piekarnik po 2 godzinach i pozostawić mięso w schłodzonym piekarniku.

Krok 5

wyjmij mięso z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 20 minut.

Krok 6

Usuń sznurek do gotowania i kości. Pokrój mięso w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5-2 cm, podawaj z dodatkiem selera i zielonego groszku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy