pieczeń wołowa gotowana w niskiej temperaturze
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
Krok 1
wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 C. pokrój obraną cebulę i marchewkę na pół. Pokrój czosnek wzdłuż na pół, pokrój seler na kawałki o długości 5-7 cm, Umieść wszystkie warzywa, łodygi pietruszki i tymianek na dnie dużej brytfanny lub głębokiej blachy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż pojawią się brązowe opalenizny i charakterystyczny smak. Obniż temperaturę piekarnika do 110 C.
Krok 3
odetnij mięso z żeber. Osusz papierowymi serwetkami. W dużym holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny na umiarkowanym ogniu i smaż mięso ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor. W tym czasie z mięsa wytopi się sporo tłuszczu. Opróżnij go lub wyrzuć.
Krok 4
dopraw mięso solą i pieprzem, wcierając przyprawy w powierzchnię mięsa. Za pomocą nici kulinarnej przywiąż mięso do kości żeber. Połóż konstrukcję w brytfannie na poduszce z pieczonych warzyw, dodaj wodę i włóż brytfannę do piekarnika. Piecz mięso w tempie 30 minut na każde 450 g masy, aż temperatura wewnątrz kawałka osiągnie 62 C. możesz wyłączyć piekarnik po 2 godzinach i pozostawić mięso w schłodzonym piekarniku.
Krok 5
wyjmij mięso z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 20 minut.
Krok 6
Usuń sznurek do gotowania i kości. Pokrój mięso w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5-2 cm, podawaj z dodatkiem selera i zielonego groszku.
wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 C. pokrój obraną cebulę i marchewkę na pół. Pokrój czosnek wzdłuż na pół, pokrój seler na kawałki o długości 5-7 cm, Umieść wszystkie warzywa, łodygi pietruszki i tymianek na dnie dużej brytfanny lub głębokiej blachy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż pojawią się brązowe opalenizny i charakterystyczny smak. Obniż temperaturę piekarnika do 110 C.
Krok 3
odetnij mięso z żeber. Osusz papierowymi serwetkami. W dużym holenderskim piekarniku rozgrzej olej roślinny na umiarkowanym ogniu i smaż mięso ze wszystkich stron, aż utworzy się złoty kolor. W tym czasie z mięsa wytopi się sporo tłuszczu. Opróżnij go lub wyrzuć.
Krok 4
dopraw mięso solą i pieprzem, wcierając przyprawy w powierzchnię mięsa. Za pomocą nici kulinarnej przywiąż mięso do kości żeber. Połóż konstrukcję w brytfannie na poduszce z pieczonych warzyw, dodaj wodę i włóż brytfannę do piekarnika. Piecz mięso w tempie 30 minut na każde 450 g masy, aż temperatura wewnątrz kawałka osiągnie 62 C. możesz wyłączyć piekarnik po 2 godzinach i pozostawić mięso w schłodzonym piekarniku.
Krok 5
wyjmij mięso z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 20 minut.
Krok 6
Usuń sznurek do gotowania i kości. Pokrój mięso w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5-2 cm, podawaj z dodatkiem selera i zielonego groszku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g