kurczak według Hestona Blumenthala
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
namocz kurczaka w roztworze na 1 litr wody 60 g soli. Roztwór potrzebuje tyle, aby całkowicie pokryć kurczaka. Pozostaw do namoczenia przez co najmniej 6 godzin.
wyjmij z roztworu, całkowicie wysusz. Doprawiamy przyprawą i sokiem z cytryny. Wytaczamy masło i rozprowadzamy nim kurczaka. Ustawiamy piekarnik na ogrzewanie 80 stopni i ustawiamy kurczaka na 2,5-3 godziny. Jeśli masz termometr, musisz kontrolować temperaturę najgłębszego mięsa, w moim przypadku jest to podudzie. Optymalna temperatura powinna wynosić 65-75 stopni.
wyjmujemy z & nbsp;piekarnika i odstawiamy na minimum 40 minut, aby soki w środku się rozprowadziły. Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. W tym czasie ponownie posmaruj kurczaka masłem.
włóż do piekarnika i zrób złotą skórkę na 10 minut wystarczy.
zwróć uwagę, że kurczak jest wystarczająco solony, nie ma potrzeby go solić!
smacznego!
wyjmij z roztworu, całkowicie wysusz. Doprawiamy przyprawą i sokiem z cytryny. Wytaczamy masło i rozprowadzamy nim kurczaka. Ustawiamy piekarnik na ogrzewanie 80 stopni i ustawiamy kurczaka na 2,5-3 godziny. Jeśli masz termometr, musisz kontrolować temperaturę najgłębszego mięsa, w moim przypadku jest to podudzie. Optymalna temperatura powinna wynosić 65-75 stopni.
wyjmujemy z & nbsp;piekarnika i odstawiamy na minimum 40 minut, aby soki w środku się rozprowadziły. Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. W tym czasie ponownie posmaruj kurczaka masłem.
włóż do piekarnika i zrób złotą skórkę na 10 minut wystarczy.
zwróć uwagę, że kurczak jest wystarczająco solony, nie ma potrzeby go solić!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g