skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto, wygląda jak ciasto pita. Wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj płyn, dobrze zagniataj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 50 minut, następnie zagniataj ciasto i pozostaw na kolejne 30 minut. Ciasto okazuje się dość strome. Rozwałkuj o grubości około 0,5 cm
Krok 2:
W blenderze wymieszaj pietruszkę, czosnek, sól, masło
Krok 3:
Ciasto rozprowadzamy nadzieniem
Krok 4:
Pociąć na paski o długości około 5 cm
Krok 5:
Składamy Akordeon
Krok 6:
Włóż akordeony do formy wysmarowanej masłem, włóż mozzarellę pokrojoną w cienkie plasterki do wolnych kieszeni. Miłośnicy sera mogą używać większej ilości sera. Posmaruj wierzch oliwą z oliwek
Krok 7:
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni na 30-40 minut, ale skup się na piekarniku! Piec do rumianego stanu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g