ciasto cytrynowe

bardzo proste i smaczne, aromatyczne ciasto, według przepisu mojej babci. Ilekroć pytam domowników, co upiec na herbatę, odpowiedź jest zawsze taka sama: ciasto z cytryną. Nie wiem, co jest w nim takiego specjalnego, spróbuj, może w twojej rodzinie stanie się ulubionym.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 72 % 48 g
326 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru, szczyptę soli

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiękczona margaryna zmielona 3 szklankami mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, zagniataj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto umieścić w ciepłym miejscu, odstawić 1-2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cytrynę, zmiel w blenderze

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier do cytryny

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dwie części. Dolną warstwę rozwałkować wałkiem do ciasta i ułożyć na wysmarowanym pergaminie w formie. Zrób boki. Wlać nadzienie, równomiernie rozprowadzając szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj górną warstwę ciasta (możesz wziąć ją nieco mniej niż dolną warstwę)ostrożnie połóż ją na nadzieniu,dobrze ściśnij krawędzie. W środku zrób mały otwór. Pozostaw na odległość 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w rozgrzanym piekarniku 180-200` przez około 30-40 minut.Wyjmij z piekarnika, przykryj ręcznikiem, pozwól ciastu odpocząć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy