skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru, szczyptę soli
Krok 3:
Zmiękczona margaryna zmielona 3 szklankami mąki.
Krok 4:
Wlej ciasto do mąki.
Krok 5:
Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, zagniataj ciasto.
Krok 6:
Ciasto umieścić w ciepłym miejscu, odstawić 1-2 razy.
Krok 7:
Pokrój cytrynę, zmiel w blenderze
Krok 8:
Dodaj cukier do cytryny
Krok 9:
Podziel ciasto na dwie części. Dolną warstwę rozwałkować wałkiem do ciasta i ułożyć na wysmarowanym pergaminie w formie. Zrób boki. Wlać nadzienie, równomiernie rozprowadzając szpatułką.
Krok 10:
Rozwałkuj górną warstwę ciasta (możesz wziąć ją nieco mniej niż dolną warstwę)ostrożnie połóż ją na nadzieniu,dobrze ściśnij krawędzie. W środku zrób mały otwór. Pozostaw na odległość 15-20 minut.
Krok 11:
Piec w rozgrzanym piekarniku 180-200` przez około 30-40 minut.Wyjmij z piekarnika, przykryj ręcznikiem, pozwól ciastu odpocząć.
Krok 12:
Wytnij schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g