ciasto twarogowe z porzeczkami w galarecie

Spróbuj słodkiego, lekko kwaśnego ciasta. Smaczne i zdrowe). Przygotowaliśmy to ciasto z córką. Mąż był obecny i przypominał o robieniu zdjęć. Bardzo się martwiłem, że wszystko się ułoży. Wynik przekroczył nasze oczekiwania. Ciasto jest umiarkowanie słodkie, porzeczki dały lekką kwaskowatość, a na wierzchu słodką galaretkę. Smak jest boski. Radzę spróbować.
ManiaszaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 63 % 35 g
276 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj masło nożem, dodaj cukier i mąkę. Zagnieść ciasto. Zwijamy się w piłkę. Mamy takie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Porzeczki wsypujemy do durszlaka nad rondelkiem, aby rozmroziły się i stosowały sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp porzeczki cukrem i skrobią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatynę napełnij wodą i pozostaw na 10 minut. do pęcznienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ten sposób nabrzmiał, wchłonął całą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie nadzienia. Włóż twaróg do głębokiego naczynia, dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij wszystko blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż na blasze do pieczenia, tworząc boki. Mam dużą blachę do pieczenia 35 / 25cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypełnij nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu rozłóż porzeczki na nadzieniu i włóż do piekarnika na 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas pieczenia ciasta robimy galaretkę. Wlej sok do rondla, dodaj 3 łyżki. l. cukier i spuchnięta żelatyna. Podpalamy i podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok, aż całkowicie ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij nasze ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Podczas gdy wszystko się ochładza, możesz pić kawę. Wlać galaretkę po brzegi i schłodzić przez 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij z formy. Musiałem pokroić ciasto, aby je wyjąć, okazało się ciężkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz pokroić takie małe ciasta i zaprosić do stołu. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal / 100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Świeżo mrożona czarna porzeczka - 44   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy