krem Charlotte na maśle
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
żółtka mielimy na biało szklanką cukru, dodajemy szklankę mleka i gotujemy-ciągle mieszając w rondlu ze stali nierdzewnej (jest to konieczne, przypali się w emaliowanej), aż zgęstnieje, ale nie gotujemy! Ostudzić-i dodawać porcjami do zmiękczonego masła. Pamiętaj, że temperatura obu powinna być taka sama, pokojowa, w przeciwnym razie krem się rozwarstwi. Podczas ubijania do śmietany można dodać wanilinę, koniak lub likier, a nawet balsam. Ale to wszystko zależy od twoich upodobań smakowych. I możesz sadzić dowolną biżuterię, odpowiednio dodając dowolne barwniki (spożywcze lub naturalne z soku z buraków, marchwi itp.). Bardzo smaczny i delikatny krem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g