Krem Charlotte na maśle

pyszny krem, ładnie się układa i utrzymuje kształt podczas dekorowania! Herbata, kawa, wino wytrawne
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 59 % 38 g
węglowodany 36 % 23 g
441 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

żółtka mielimy na biało szklanką cukru, dodajemy szklankę mleka i gotujemy-ciągle mieszając w rondlu ze stali nierdzewnej (jest to konieczne, przypali się w emaliowanej), aż zgęstnieje, ale nie gotujemy! Ostudzić-i dodawać porcjami do zmiękczonego masła. Pamiętaj, że temperatura obu powinna być taka sama, pokojowa, w przeciwnym razie krem się rozwarstwi. Podczas ubijania do śmietany można dodać wanilinę, koniak lub likier, a nawet balsam. Ale to wszystko zależy od twoich upodobań smakowych. I możesz sadzić dowolną biżuterię, odpowiednio dodając dowolne barwniki (spożywcze lub naturalne z soku z buraków, marchwi itp.). Bardzo smaczny i delikatny krem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy