cienkie ciasto naleśnikowe na mleku i jajku z proszkiem do pieczenia

idealne ciasto na cienkie, rumiane naleśniki! Ciasto na cienkie naleśniki najlepiej gotować na mleku, okazuje się jednorodne, o gładkiej konsystencji, a naleśniki z niego są niezwykle smaczne i różowe!
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 64 % 21 g
165 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier, sól i wlej olej roślinny, ubij masę blenderem.

2. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj.

3. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, ubij ciasto blenderem, aż będzie gładkie (blender można zastąpić trzepaczką, ale nie będzie tak szybki).

ciasto jest całkowicie gotowe do smażenia naleśników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy