cienkie ciasto naleśnikowe na mleku i jajku z proszkiem do pieczenia
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier, sól i wlej olej roślinny, ubij masę blenderem.
2. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj.
3. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, ubij ciasto blenderem, aż będzie gładkie (blender można zastąpić trzepaczką, ale nie będzie tak szybki).
ciasto jest całkowicie gotowe do smażenia naleśników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g