lukier do dekoracji ciasteczek z piernika i białka

potrzebujesz białego lukru? Dowiedz się, jak gotować! Lukier białkowy to świetne rozwiązanie do dekorowania pierników i ciastek. Białka glazury należy najpierw dobrze schłodzić, aby lepiej się ubijały. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie nawet początkujący, najważniejsze jest, aby mieć mikser w swoim arsenale.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 69 g
268 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Rozłóż białko jaja w głębokiej misce.

2. Za pomocą miksera ubijamy białko w mocną pianę, w tym celu zaczynamy ubijać z minimalną prędkością, stopniowo przechodząc do maksimum.

3. Przesiej cukier puder przez drobne sito.

4. Stopniowo wprowadzamy cukier puder do bujnej masy białkowej bez przerywania ubijania.

5. Na samym końcu wlej sok z cytryny i ubij ostatnie 10 sekund.

Udekoruj swoje kulinarne arcydzieła, słodką herbatę dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy