słodki sos śliwkowy na zimę

uniwersalny sos do dań mięsnych i warzywnych. Zwykły, uniwersalny, pyszny sos to domowa adjika. Przygotowanie jest proste. Istnieje wiele przepisów na Adjiki. A głównym składnikiem tego przepisu są śliwki! Adjika okazuje się pachnąca i apetyczna!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
80 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zbieranie niezbędnych składników. Obierz i posiekaj czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż śliwki do miski blendera i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecier śliwkowy włożyć do rondla, dodać cukier, sól i curry. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Delikatnie usuń piankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek. Gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając. W razie potrzeby możesz dodać ostrą paprykę, ale chciałem słodkiego sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gorący sos do przygotowanych słoików i sterylizuj przez 20 minut. Miałem wystarczająco dużo na 2 puszki po 850 gramów. Następnie zamykamy pokrywkami, odwracamy, owijamy i pozwalamy ostygnąć. Następnie przechowujemy go w ciemnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taki sos dobrze jest podawać z mięsem, zrazami ziemniaczanymi i po prostu z chlebem. Bardzo smaczne!

ten sos jest odpowiedni dla tych, którzy martwią się o swój żołądek. Jest dość pikantny, ale nie pikantny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy