skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbieranie niezbędnych składników. Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 2:
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki
Krok 3:
Włóż śliwki do miski blendera i posiekaj.
Krok 4:
Przecier śliwkowy włożyć do rondla, dodać cukier, sól i curry. Wymieszać.
Krok 5:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Delikatnie usuń piankę.
Krok 6:
Dodaj czosnek. Gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając. W razie potrzeby możesz dodać ostrą paprykę, ale chciałem słodkiego sosu.
Krok 7:
Włóż gorący sos do przygotowanych słoików i sterylizuj przez 20 minut. Miałem wystarczająco dużo na 2 puszki po 850 gramów. Następnie zamykamy pokrywkami, odwracamy, owijamy i pozwalamy ostygnąć. Następnie przechowujemy go w ciemnym miejscu.
Krok 8:
Taki sos dobrze jest podawać z mięsem, zrazami ziemniaczanymi i po prostu z chlebem. Bardzo smaczne!
ten sos jest odpowiedni dla tych, którzy martwią się o swój żołądek. Jest dość pikantny, ale nie pikantny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g