ciasto lasagne w maszynie do chleba

piękne ciasto bez dodatkowego wysiłku! Niedawno mój mąż dał mi maszynę do chleba i aktywnie testuję to urządzenie. Próbowałem już gotować zarówno ciasto drożdżowe, jak i przaśne, a wczoraj przygotowywałem ciasto na lasagne. I powiem ci, że jest to wygodniejsze niż ręczne. A ciasto wyszło świetnie! Więc dzielę się z Tobą przepisem.
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 66 % 40 g
292 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Rozbij jajka do pojemnika wypiekacza do chleba, wlej olej roślinny, dodaj sól i przesiej mąkę.

2. Wybierz program "ciasto" i ustaw czas gotowania - 15 minut.

3. Okazuje się, że jest to idealne ciasto! Zawijamy go w torbę (lub folię spożywczą), zostawiamy "odpocząć" na pół godziny.

4. Następnie wyjmujemy ciasto (od razu powiem, że lepiej podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej jest rozwałkować mniejszą objętość). Ugniatamy go i zwijamy tak cienko, jak to możliwe (grubość 1-2 mm). Tniemy na arkusze o pożądanym rozmiarze (skupiamy się na dnie formy) i używamy zgodnie z przeznaczeniem.

tak jest! I bez kłopotów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy