krem białkowy

Krem do ciasta. Bardzo dobrze trzyma kształt każdej biżuterii. Zrobiłem ten krem kilka razy do dekoracji ciast, okazuje się, że jest dużo, wystarczy ozdobić ciasto o średnicy 27 cm, bardzo dobrze trzyma kształt, nadaje się do każdej dekoracji.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 58 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

mikserem lekko ubij białka, dodaj granulowany cukier, wanilinę i kwas cytrynowy. Wkładamy do łaźni wodnej, aby woda już się zagotowała i ubijamy mikserem przez 10-15 minut (czas może potrwać dłużej). Masa okaże się śnieżnobiała i bujna. Gdy na śmietanie pojawią się ślady trzepaczki (krem zacznie owijać się na trzepaczkach), wyjmij rondel i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty. Czekamy, aż ostygnie, dodajemy barwniki i tworzymy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy