krem białkowy budyniowy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
mikserem lekko ubij białka, dodaj granulowany cukier, wanilinę i kwas cytrynowy. Wkładamy do łaźni wodnej, aby woda już się zagotowała i ubijamy mikserem przez 10-15 minut (czas może potrwać dłużej). Masa okaże się śnieżnobiała i bujna. Gdy na śmietanie pojawią się ślady trzepaczki (krem zacznie owijać się na trzepaczkach), wyjmij rondel i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty. Czekamy, aż ostygnie, dodajemy barwniki i tworzymy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g