Sałatka z ogórków na zimę palce lizać bez pomidora

bardzo smaczne ogórki na zimę, polizasz palce! Kiszone ogórki to moja słabość) dzielę się moim ulubionym przepisem, spróbuj, wszystko jest takie proste, a co najważniejsze-bardzo smaczne!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
66 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 35 min

1. Umyj ogórki, odetnij końce po obu stronach, a następnie pokrój każdy owoc na ćwiartki i na pół.

2. Umieść ogórki w misce, sól. Przełóż czosnek przez prasę, wlej cukier, pieprz i kolendrę. Wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj.

3. Pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej, pozwól ogórkom wypuścić sok.

4. Włóż ogórki do słoika, napełnij go uwolnionym sokiem (płyn nie będzie całkowicie przezroczysty, tak powinno być).

5. Umieść duży rondel na ogniu, wlej wodę, wyłóż dno ręcznikiem. Umieść słoiki z ogórkami w rondlu (woda powinna sięgać do ramion słoika), pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Zwiń słoiki pokrywkami.

przechowuj w piwnicy.

teraz, gdy ogórki są zbierane, zima nie jest straszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy