Sałatka z ogórków na zimę palce lizać bez pomidora
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj ogórki, odetnij końce po obu stronach, a następnie pokrój każdy owoc na ćwiartki i na pół.
2. Umieść ogórki w misce, sól. Przełóż czosnek przez prasę, wlej cukier, pieprz i kolendrę. Wlej olej roślinny i ocet, wymieszaj.
3. Pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej, pozwól ogórkom wypuścić sok.
4. Włóż ogórki do słoika, napełnij go uwolnionym sokiem (płyn nie będzie całkowicie przezroczysty, tak powinno być).
5. Umieść duży rondel na ogniu, wlej wodę, wyłóż dno ręcznikiem. Umieść słoiki z ogórkami w rondlu (woda powinna sięgać do ramion słoika), pasteryzuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Zwiń słoiki pokrywkami.
przechowuj w piwnicy.
teraz, gdy ogórki są zbierane, zima nie jest straszna!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g