ciasto naleśnikowe na kefirze, oleju roślinnym i skrobi

Świetne ciasto naleśnikowe-spróbuj!
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 68 % 21 g
139 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wymieszaj kefir w temperaturze pokojowej z cukrem, solą, jajkami.

przesiej mąkę skrobią. Dodaj suchą mieszankę do kefiru, wymieszaj. Zgasić sodę wrzącą wodą i wlać do ciasta, wymieszać. Dodaj olej roślinny i wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy