skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotuj produkty według listy.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.
Krok 3:
Masło zmielić na biało.
Krok 4:
Dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę cukru-zmiel, aż masa będzie gładka.
Krok 5:
Dodaj wszystkie żółtka i cukier, sól, wanilię i śmietanę.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mleko z drożdżami.
Krok 8:
Wlać przesianą mąkę partiami, wymieszać.
Krok 9:
Dodaj rodzynki lub mak - opcjonalnie.Zagnieść ciasto.Będzie ciasno-to zasada. / Tłuszczów i płynów już nie dodawaj, tylko dołączaj wysiłek, warto./
Krok 10:
Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć wilgotnym ręcznikiem przed wyschnięciem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, odstawić.Ciasto nie wzrośnie zbytnio-to norma. Zagnieść gotowe ciasto i uformować bułki lub wysuszyć. Nie nadaje się do innych produktów. Produkty po proofingu można upiec natychmiast lub można wstępnie zagotować we wrzącej wodzie / 1L woda, 1chl sól, 1chl soda /
ciasto okaże się ciasne, nie przejmuj się - tak powinno być.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g