domowe ciasto jagnięce

pachnące po upieczeniu, miękkie w środku, z chrupiącą skórką . Bułki z tego ciasta pieczą się szybko.Smak jest aromatyczny, bogaty, bogaty. Jeśli nie zjedzone natychmiast, pozostają miękkie, smaczne. Ciasto jest elastyczne, ale łatwo z niego gotować i początkujący kucharz poradzi sobie.Ważne: wszystkie produkty muszą być pokojowe temperatury, a drożdże kiełkują, dobry nastrój i wszystko się ułoży !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 16 % 11 g
węglowodany 72 % 48 g
325 kcal
IG: 2 / 8 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj produkty według listy.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozcieńczyć drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło zmielić na biało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę cukru-zmiel, aż masa będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wszystkie żółtka i cukier, sól, wanilię i śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko z drożdżami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać przesianą mąkę partiami, wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj rodzynki lub mak - opcjonalnie.Zagnieść ciasto.Będzie ciasno-to zasada. / Tłuszczów i płynów już nie dodawaj, tylko dołączaj wysiłek, warto./

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem roślinnym, przykryć wilgotnym ręcznikiem przed wyschnięciem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, odstawić.Ciasto nie wzrośnie zbytnio-to norma. Zagnieść gotowe ciasto i uformować bułki lub wysuszyć. Nie nadaje się do innych produktów. Produkty po proofingu można upiec natychmiast lub można wstępnie zagotować we wrzącej wodzie / 1L woda, 1chl sól, 1chl soda /

ciasto okaże się ciasne, nie przejmuj się - tak powinno być.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy