maślane ciasto drożdżowe na margarynie i mleku na paszteciki

rozkoszuj się siedmioma maślanymi ciastami drożdżowymi! Ciasto drożdżowe na ciasta lepiej zagnieść w mleku z dodatkiem wody, a drożdże można wziąć nie tylko suche, ale także zwykłe świeże. Aby ciasta były smaczne, musisz dać ciastu dodatkowy czas na sprawdzenie, wtedy gotowy wynik mile zaskoczy!
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 66 % 39 g
291 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Wlej drożdże i szczyptę cukru do małej miski, wlej ciepłą wodę, wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowy kapelusz.

2. Rozbij jajka do osobnej miski, wlej cukier, ubij masę mikserem.

3. Wlej sól, wymieszaj.

4. Przesiej mąkę do osobnej miski, wlej odpowiednią masę drożdżową, mieszankę jajeczną i mleko, dodaj zmiękczoną margarynę.

5. Ciasto zagnieść najpierw w misce, a następnie na posypanej mąką powierzchni roboczej.

6. Okazało się miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zbieramy go w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 30 minut.

7. Po upływie określonego czasu wlej odpowiednie ciasto olejem roślinnym i ponownie ugniataj. Odstawiamy na 50 minut.

zagniatamy ciasto i zaczynamy rzeźbić ciasta.

gotuj w dobrym nastroju i pozwól ci się udać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy