skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej drożdże i szczyptę cukru do małej miski, wlej ciepłą wodę, wymieszaj. Pozostaw na 15 minut, aż pojawi się Piankowy kapelusz.
2. Rozbij jajka do osobnej miski, wlej cukier, ubij masę mikserem.
3. Wlej sól, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę do osobnej miski, wlej odpowiednią masę drożdżową, mieszankę jajeczną i mleko, dodaj zmiękczoną margarynę.
5. Ciasto zagnieść najpierw w misce, a następnie na posypanej mąką powierzchni roboczej.
6. Okazało się miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Zbieramy go w kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 30 minut.
7. Po upływie określonego czasu wlej odpowiednie ciasto olejem roślinnym i ponownie ugniataj. Odstawiamy na 50 minut.
zagniatamy ciasto i zaczynamy rzeźbić ciasta.
gotuj w dobrym nastroju i pozwól ci się udać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g