ciasto do pizzy w piekarniku

Nawet dzieci mogą zrobić pizzę z takiego ciasta! Ciasto na pizzę w piekarniku jest bardzo proste! Można powiedzieć, że najłatwiejszy sposób na rozpieszczanie rodziny szybką pizzą na śniadanie, lunch lub kolację. Przepis nie jest tak skomplikowany, że nawet dziecko może sobie z nim poradzić. A dorośli mogą tylko trochę pomóc i poprowadzić proces.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 64 % 23 g
169 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przepis na to galaretowate ciasto do pizzy różni się od tradycyjnego niesamowitą prostotą przygotowania. Z łatwością poradzi sobie z tym każdy, nawet bardzo daleko od gotowania. W takim przypadku drożdże nie są używane, nie są wymagane żadne skomplikowane urządzenia gospodarstwa domowego, nie trzeba nawet wałkować ciasta wałkiem do ciasta. Ponieważ ciasto galaretowate ma konsystencję płynną, wystarczy wlać je do odpowiedniej formy i wypełnić dowolnym nadzieniem na wierzch. Ponadto, ze względu na łatwość przygotowania tego ciasta galaretowego, taką pizzę można przygotować z dziećmi - z pewnością będą zachwycone!

najpierw przygotuj wszystkie produkty niezbędne do testu. Wskazane jest wcześniejsze wystawienie kefiru z lodówki lub podgrzanie go w kuchence mikrofalowej (ale lekko!). W cieplejszej formie po prostu łatwiej reaguje z sodą oczyszczoną i nada ciastu piękny blask i lekkość, które tak bardzo lubią dzieci. W lekko ciepłym i pokojowym kefirze włóż trochę sody i pozostaw na chwilę-wystarczy 5-6 minut na reakcję.

osobno w misce wymieszaj jajko kurze, majonez, sól i cukier według własnych upodobań. Lekko ubij wszystkie potrawy zwykłym widelcem stołowym.

następnie wlej kefir z sodą do miski i ponownie dobrze wymieszaj. Możesz ubić kulinarną trzepaczką lub zwykłym widelcem.

następnie wprowadź części wymaganej ilości mąki, uprzednio przesianej przez drobne sito. Najpierw delikatnie, okrężnymi ruchami, wymieszaj mąkę na całym cieście. Następnie ponownie ubij trzepaczką lub widelcem, ostrożnie rozbijając powstałe grudki. Nie dodawaj mąki od razu, monitoruj gęstość ciasta. Jeśli jest mało, dodaj więcej.

rezultatem powinno być gęste jak śmietana ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie wlewa się go do głębokiej formy odpowiedniej do pizzy lub na blachę do pieczenia, a nadzienie układa się na wierzchu, co może być dowolne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy