skład / składniki
metoda gotowania
co może być prostszego niż zrobienie marynaty? Raz, dwa i gotowe! Ale nie chodzi o to, jak szybko można to zrobić. Ważne jest, aby zrobić to dobrze. W końcu marynata zależy od tego, jak smaczne będzie gotowe danie.
składniki marynat mogą być bardzo różne. Ale warunkiem jest to, że muszą one prawidłowo ze sobą współgrać. Dotyczy to zwłaszcza marynat z kurczaka. Powinny sprawić, że mięso drobiowe będzie szczególnie delikatne, rozpływające się w ustach, pachnące.
kurczak jest marynowany do gotowania na grillu, do smażenia na patelni i grillowania oraz do pieczenia. Oczywiście gotowana wersja jest najbardziej dietetyczna, ale czasami nadal możesz zafundować sobie pysznego i aromatycznego kurczaka, na przykład pieczonego w piekarniku. Podczas pieczenia w piekarniku wzrasta zawartość kalorii w kurczaku, ale przydatne substancje są w nim prawie w pełni zachowane.
Tak więc dla tych, którzy chcą cieszyć się soczystym, delikatnym, aromatycznym mięsem drobiowym, istnieje świetna opcja marynaty!
1. Miód topi się w łaźni parowej. W razie potrzeby można to zrobić w kuchence mikrofalowej.
2. Wlej sos sojowy do stopionego miodu.
3. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką.
4. Wlej proszek imbirowy do mieszanki, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Ząbki można również zetrzeć na tarce. Rozłóż kleik czosnkowy na pozostałych składnikach.
6. Po czosnku dodaj sezam. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
marynata jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g