ciasto na dowolne paszteciki
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek hodujemy drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
Krok 2:
Następnie rozpuść sól w mleku.
Krok 3:
Dodaj jajko kurze, mąkę przesianą wcześniej przez sito, połącz całą tę masę z drożdżami i zagniataj jednorodne, elastyczne, nieprzywierające do rąk ciasto bez grudek. Zwykle ugniatanie zajmuje około 10 minut.
Krok 4:
Rozpuść masło.
Krok 5:
A na zakończenie wyrabiania ciasta dodaj do niego ghee.
Krok 6:
Ugniataj.
Krok 7:
Teraz włóż ciasto do głębokiego naczynia, przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na około kilka godzin.
Krok 8:
Po tym czasie wyjmujemy go i na natłuszczonym stole tworzymy potrzebne nam wypieki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g