ciasto sernikowe na drożdżach

maślane puszyste ciasto jest idealne do domowych serników! To ciasto jest jednym z moich ulubionych: przygotowanie jest dość proste, najważniejsze jest, aby dobrze zagnieść i dać! Serniki z niego są po prostu zjadliwe, a moje domowe od dawna je doceniają!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 69 % 42 g
296 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie niezbędnych składników

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij trochę jajko z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli, jeszcze trochę ubij

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując mieszanie, wlej olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło, które wcześniej stopiliśmy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ciepłe mleko. Powtarzam, lepiej jest wziąć mleko o niskiej zawartości tłuszczu, ale mleko domowe można rozcieńczyć wodą, w przeciwnym razie ciasto może okazać się ciężkie i źle wzrośnie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Suche drożdże mieszamy z mąką

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz suche i płynne składniki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto, ugniataj przez 10-15 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe, elastyczne i nie przykleja się do dłoni

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 20 minut. Czas wzrostu może potrwać nieco dłużej niż zwykle, ponieważ w naszym teście jest dużo muffinek. Ciasto powinno wzrosnąć 2 razy

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po określonym czasie ciasto dobrze wyrosło

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasze ciasto jest gotowe! Możesz zacząć rzeźbić serniki!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ale jakie serniki dostałem dzisiaj! Z podanej ilości składników uzyskuje się około 16 serników

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy