sos śmietanowo-majonezowy z chrzanem i sokiem z cytryny

najprostszy i najsmaczniejszy sos z codziennych potraw! Sos śmietanowo-majonezowy z chrzanem i sokiem z cytryny jest najprostszy, najsmaczniejszy i pikantny, a jego głównym plusem jest to, że jest bardzo łatwy do wykonania! W końcu wszystkie składniki zwykle znajdują się w lodówce każdej hostessy.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 79 % 26 g
węglowodany 12 % 4 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować najprostszy (i najsmaczniejszy, według naszej rodziny) uniwersalny sos, weź najprostszy zestaw produktów: śmietanę, majonez, gotowy chrzan( który jest sprzedawany w sklepie lub gotowany w domu z tartego chrzanu, a następnie musisz śledzić jego ostrość), majonez (jeśli chcesz - możesz zrobić jedną śmietanę, jeśli nie chcesz dodawać majonezu), sok z cytryny, koperek lub zielona cebula, trochę mielonego czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do mieszania składników umieść gęstą, tłustą śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj chrzan do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz kolej na majonez (potrzebujesz majonezu wysokiej jakości, z minimalną ilością składników, jeśli to możliwe, domowej roboty), dodaj majonez do sosu i wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekany koperek, pieprz czarnym pieprzem lub mieszankę papryki (jeszcze lepiej) z młynka, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny do smaku. Dobrze wymieszaj całą mieszaninę. To wszystko: wspaniały, szybki sos do kotletów rybnych, gotowanych lub gotowanych na parze ryb jest gotowy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardzo często robię taki sos do wszelkich potraw rybnych, spróbuj, myślę, że spodoba ci się nie tylko jego smak, ale prostota i łatwość przygotowania. W końcu wszystkie składniki są prawie zawsze w każdej lodówce. Przygotowanie takiego sosu to przyjemność, a wszyscy są z niego po prostu zachwyceni!

za przygotowanie tego prostego i pysznego, pikantnego i zaskakująco połączonego z każdą rybą (i nie tylko!) sosu, nie będziesz musiał długo stać przy kuchence. Sos jest zimny, przygotowywany z produktów, które są zawsze pod ręką. Ważne jest tylko, aby te produkty były świeże i wysokiej jakości. Zwykle używam majonezu tłustego, bez konserwantów, z wyjątkiem soku z cytryny, soli i cukru - koniecznie przeczytaj skład.

jeśli nie chcesz wkładać majonezu, możesz sobie poradzić z jedną kwaśną śmietaną, czasami też wolę ten rodzaj sosu. Połącz z tym sosem zieloną cebulę i koperek-drobno posiekaj i dodaj-i piękne, aromatyczne i pyszne!
możesz sobie poradzić z jednym rodzajem zieleni, możesz również dodać nasiona kopru lub kminku-przestrzeń dla wyobraźni nie jest ograniczona przez nikogo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy