skład / składniki
metoda gotowania
Zwykle gotuję borsz w glinianej beczce o pojemności 10 litrów. Napełniam beczkę otrębami pszennymi zmieszanymi z kaszą kukurydzianą. Płatki kukurydziane biorę 2-3 łyżki stołowe i otręby na 1/4 beczki. Tę mieszaninę gotuję na parze z wrzącą wodą, dodając wrzącą wodę do 3/4 części beczki i dobrze zagniatam. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj 0,5 kg. kwaśne otręby z poprzedniego borsha. Kwaśne otręby pszenne można kupić w sklepie, jeśli nie, początkowo zwilż otręby nie zimną wodą, ale borszem z poprzedniego zakwasu. Dla smaku możesz dodać gałązkę wiśni. Przykrywam beczkę czystym ręcznikiem i zostawiam w cieple, zwykle tylko w kuchni. Dzień później Borsh jest gotowy. Borsz przecedzam przez sito lub gazę, wlewam do plastikowych butelek i przechowuję w lodówce. Każde jedzenie, które przygotujesz z dodatkiem domowego borsha z otrębów, będzie miało smak całości i kompletności
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g