Borsh-dressing

to jest odpowiednik octu w stylu mołdawskim, bardzo przydatna rzecz! W Mołdawskiej kuchni narodowej bardzo często stosuje się kwaśny dressing-Borsh, który dodaje się do Zama, Chorba, gołąbki wlewa się podczas gotowania i innych potraw. Borsh doda kwaskowatości przepisowi kulinarnemu i ujawni wszystkie walory smakowe gotowego dania.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 14 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 66 % 33 g
214 kcal
IG: 0 / 36 / 64

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

Zwykle gotuję borsz w glinianej beczce o pojemności 10 litrów. Napełniam beczkę otrębami pszennymi zmieszanymi z kaszą kukurydzianą. Płatki kukurydziane biorę 2-3 łyżki stołowe i otręby na 1/4 beczki. Tę mieszaninę gotuję na parze z wrzącą wodą, dodając wrzącą wodę do 3/4 części beczki i dobrze zagniatam. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj 0,5 kg. kwaśne otręby z poprzedniego borsha. Kwaśne otręby pszenne można kupić w sklepie, jeśli nie, początkowo zwilż otręby nie zimną wodą, ale borszem z poprzedniego zakwasu. Dla smaku możesz dodać gałązkę wiśni. Przykrywam beczkę czystym ręcznikiem i zostawiam w cieple, zwykle tylko w kuchni. Dzień później Borsh jest gotowy. Borsz przecedzam przez sito lub gazę, wlewam do plastikowych butelek i przechowuję w lodówce. Każde jedzenie, które przygotujesz z dodatkiem domowego borsha z otrębów, będzie miało smak całości i kompletności

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy