drożdżowe ciasto francuskie

doskonały przepis na ciasto francuskie! Zalecamy zanotowanie! Potrafię przygotować każdy, nawet najtrudniejszy posiłek. Ale z testem mam ciągłe problemy. Nie lubię ciasta, zwłaszcza drożdżowego. Mówi się, że zależy to od temperamentu. Ale ten przepis kulinarny jakoś pasował. Może być dobry stosunek produktów, a może po prostu szczęście.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 45 % 30 g
węglowodany 45 % 30 g
413 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść drożdże z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj margarynę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj z mąką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żółtka ze śmietaną

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wylej ciasto

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób zwiń bajgle

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W takim przypadku można je posmarować ubitym białkiem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczenie jest gotowe

  11. Krok 11:

    Krok 11.


rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj jedną łyżkę mąki. Wymieszaj i włóż do wyłączonej kuchenki mikrofalowej, aby drożdże zaczęły działać. margarynę wcieramy na grubej tarce, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą do miski i pocieramy margaryną na miękisz. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i wlej do mąki. Wszystko to dokładnie zmielimy. W ostatniej chwili wylewamy podniesione ciasto. Zagnieść miękkie ciasto. W razie potrzeby możesz jeszcze dodać mąkę. Zdarza się, że mąka "unosi się". Gotowe ciasto należy pokroić nożem. Zbieramy ciasto w kulkę lub bochenek. Aby to zrobić, odetnij kawałek ciasta i rozwałkuj go cienko. Wytnij długie trójkąty i przekręć je od szerokiej do wąskiej części. Smarujemy nasze ptysie białkiem jaja i posypujemy cukrem pudrem. Piec, aż pojawi się złoty kolor. Dla własnego uspokojenia możesz sprawdzić wykałaczką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy