skład / składniki
gotowanie krok po kroku
rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj jedną łyżkę mąki. Wymieszaj i włóż do wyłączonej kuchenki mikrofalowej, aby drożdże zaczęły działać. margarynę wcieramy na grubej tarce, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą do miski i pocieramy margaryną na miękisz. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i wlej do mąki. Wszystko to dokładnie zmielimy. W ostatniej chwili wylewamy podniesione ciasto. Zagnieść miękkie ciasto. W razie potrzeby możesz jeszcze dodać mąkę. Zdarza się, że mąka "unosi się". Gotowe ciasto należy pokroić nożem. Zbieramy ciasto w kulkę lub bochenek. Aby to zrobić, odetnij kawałek ciasta i rozwałkuj go cienko. Wytnij długie trójkąty i przekręć je od szerokiej do wąskiej części. Smarujemy nasze ptysie białkiem jaja i posypujemy cukrem pudrem. Piec, aż pojawi się złoty kolor. Dla własnego uspokojenia możesz sprawdzić wykałaczką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g