leniwe lecho z papryką i marchewką

takie lecho chętnie uzupełni zimową kolekcję gospodarzy zacumowań! Jeden rok był jakoś bardzo stresujący z pracą. Nie tylko nie mogliśmy pojechać na wakacje, ale także dobrze przygotować się na zimę. Bardzo lubimy domowe szwy. Aby nie spędzać na tym dużo czasu, postanowiliśmy poszukać szybkich przepisów. Leniwe lecho z cebulą okazało się bardzo smaczne. Przepis kulinarny jest bardzo prosty. Chcę się z Tobą podzielić.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
62 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

aby zrobić to lecho, potrzebujesz papryki, marchewki i cebuli. Zamiast pomidora możesz użyć zwykłej pasty pomidorowej. Aby lecho okazało się nie tylko smaczne, ale także piękne, kup pieprz w różnych kolorach. Najpierw należy go umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokrój paprykę w paski. Zetrzyj marchewki. Następnie obierz całą cebulę i pokrój ją w półpierścienie.

następnie weź rondel. Zrobimy solankę dla lecho. Aby to zrobić, rozpuść cukier i sól w wodzie. Następnie dodaj olej i ocet. Wymieszaj koncentrat pomidorowy. Pieprz do smaku. Połóż liść laurowy. Postaw patelnię na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Następnie włóż cebulę, marchewkę i paprykę do tej mieszanki. Gotuj je przez 15 minut. W tym czasie umyj wszystkie słoiki i przygotuj je do puszkowania. Ułóż lecho w słoikach i zwiń. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy