skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kompot z czeremchy na zimę, weź świeże jagody czeremchy, cukier, wodę i cytrynę, aby dodać kwas.
Krok 2:
Dobrze posortuj czeremchę, usuń łodygi, jeśli się spotkają. Opłucz jagody pod kranem za pomocą sitka lub durszlaka.
Krok 3:
Pokazuję najprostsze przygotowanie kompotu z czeremchy w małej objętości. Możesz więc ugotować jagodę w ciągu jednego do półtora kilograma, wszystko zależy od ilości sita lub durszlaka. Włóż jagody do sita i zanurz sito w odpowiedniej wielkości głębokiej misce, aby jagody z sitem mogły się w niej zanurzyć po zanurzeniu w wodzie. Wlej jagody do miski sitowej wrzącą wodą przez 2-3 minuty,
Krok 4:
Podnieś sito i potrząśnij jagodami, pozwól wodzie spłynąć. Sterylizuj słoiki lub butelki, dodaj jagody.
Krok 5:
Dodaj plasterki cytryny, butelka jest gorąca, jagody też, cytryna dostanie się do ich otoczenia.
Krok 6:
Wlej cukier do wody i zagotuj syrop, gotując wodę z cukrem. Gotuj przez pięć minut, aby rozpuścić cały cukier.
Krok 7:
Wlej wrzący syrop do butelek z jagodami i natychmiast zamknij sterylnymi pokrywkami.
Krok 8:
Kompot z czeremchy jest gotowy na zimę, umieść słoiki z kompotem do góry nogami, butelki można wysłać pod futro, kładąc je na boku. Dobrze zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9:
Kompot można przechowywać w warunkach pokojowych.
kompot z czeremchy na zimę zgodnie z proponowanym przepisem jest bardzo prosty do przygotowania i nie zajmie dużo czasu, a napój okaże się doskonały. Możesz traktować taki kompot zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, schłodzony napój jest szczególnie dobry po kąpieli lub po wycieczce narciarskiej, gdy naprawdę chcesz pić.
kompot ma przyjemny wiśniowy smak i aromat, dlatego taki kompot jest zawsze pożądany, ponieważ kompot z czeremchy jest dość budżetową opcją, zwłaszcza jeśli masz własną jagodę. Koszt czeremchy jest niestety ostatnio znacznie wyższy niż wiśni!
ponieważ jagody czeremchy mają słodki, lekko cierpki smak, absolutnie pozbawiony kwasu, do kompotu zwykle dodaje się inne kwaśne jagody: czarną lub czerwoną porzeczkę, wiśnie itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g