skład / składniki
metoda gotowania
jagody agrestu zostaną starannie posortowane. Przejrzałe lub odwrotnie zielone jagody na kompot nie będą działać. W pierwszym przypadku kompot może fermentować i psuć się, aw drugim po prostu okaże się nie tak smaczny i bogaty. Po posortowaniu jagód agrestu wlej je do miski i spłucz czystą, chłodną wodą z kurzu i brudu. Wlej wodę, wrzucając jagody do durszlaka lub dużego sita. Następnie rozłóż agrest na poziomej powierzchni i wysusz. Aby przyspieszyć proces, pod spodem można położyć ręczniki papierowe.
pomarańcza jest również wybierana jako dojrzała i nieskażona. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, przetrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki średniej wielkości. W ten sposób pozostaną nienaruszone, ale jednocześnie nadadzą kompotowi przyjemny cytrusowy smak i aromat.
dobrze spłucz szklany słoik detergentem i zalej wrzącą wodą.Następnie musisz wysterylizować go w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub nad parą w dowolny dogodny sposób. Gotuj pokrywkę przez kilka minut.
połóż czyste i suszone jagody agrestu i plasterki pomarańczy na dnie słoika.
następnie wlej cukier do słoika (można go włożyć trochę więcej lub trochę mniej - w zależności od indywidualnych preferencji smakowych).
w czajniku lub rondlu zagotuj wymaganą ilość czystej wody i zalej jagody wrzącą wodą w słoiku. Najlepiej, jeśli słoik jest nadal ciepły po umyciu, aby nie pękł od nagłej zmiany temperatury. Na wszelki wypadek zagotuj trochę więcej wody - powinna całkowicie pokryć jagody i dotrzeć do samej góry naczyń. To wszystko! Kompot wlewa się tylko raz.
zamknij słoik czystą, przegotowaną pokrywką. Następnie musisz owinąć słoik czymś ciepłym, aż ostygnie w naturalny sposób, a następnie przestawić go w ciemne, chłodne miejsce-w piwnicy lub piwnicy.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g