kompot z agrestu z pomarańczą

pyszny domowy napój z nutami cytrusowymi! Kompot agrestowy z pomarańczą to niezwykłe, ale jednocześnie dość smaczne połączenie składników w jednym napoju. Agrest znany wszystkim w tym przepisie jest rozcieńczony aromatem pomarańczy i przyjemnym świeżym smakiem. Taki kompot okazuje się dość słodki, więc jeśli chcesz, możesz zmniejszyć ilość cukru lub następnie rozcieńczyć napój wodą.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
49 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

jagody agrestu zostaną starannie posortowane. Przejrzałe lub odwrotnie zielone jagody na kompot nie będą działać. W pierwszym przypadku kompot może fermentować i psuć się, aw drugim po prostu okaże się nie tak smaczny i bogaty. Po posortowaniu jagód agrestu wlej je do miski i spłucz czystą, chłodną wodą z kurzu i brudu. Wlej wodę, wrzucając jagody do durszlaka lub dużego sita. Następnie rozłóż agrest na poziomej powierzchni i wysusz. Aby przyspieszyć proces, pod spodem można położyć ręczniki papierowe.

pomarańcza jest również wybierana jako dojrzała i nieskażona. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, przetrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki średniej wielkości. W ten sposób pozostaną nienaruszone, ale jednocześnie nadadzą kompotowi przyjemny cytrusowy smak i aromat.

dobrze spłucz szklany słoik detergentem i zalej wrzącą wodą.Następnie musisz wysterylizować go w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub nad parą w dowolny dogodny sposób. Gotuj pokrywkę przez kilka minut.

połóż czyste i suszone jagody agrestu i plasterki pomarańczy na dnie słoika.

następnie wlej cukier do słoika (można go włożyć trochę więcej lub trochę mniej - w zależności od indywidualnych preferencji smakowych).

w czajniku lub rondlu zagotuj wymaganą ilość czystej wody i zalej jagody wrzącą wodą w słoiku. Najlepiej, jeśli słoik jest nadal ciepły po umyciu, aby nie pękł od nagłej zmiany temperatury. Na wszelki wypadek zagotuj trochę więcej wody - powinna całkowicie pokryć jagody i dotrzeć do samej góry naczyń. To wszystko! Kompot wlewa się tylko raz.

zamknij słoik czystą, przegotowaną pokrywką. Następnie musisz owinąć słoik czymś ciepłym, aż ostygnie w naturalny sposób, a następnie przestawić go w ciemne, chłodne miejsce-w piwnicy lub piwnicy.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy