skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli zdecydujesz się pocierać chrzan, pocieraj korzeń grubą tarką. Użyłem gotowego startego chrzanu kupionego na rynku od znajomego.
Krok 2:
Aby uzyskać łagodniejszy smak, dodaj 1-1, 5 łyżki soku z cytryny
Krok 3:
W chrzanie dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Przenieś mieszaninę chrzanu i miodu do czystej butelki, dodaj sok z cytryny i wlej trochę wódki. Zamknij pokrywkę i mocno wstrząśnij.
Krok 5:
Dodaj pozostałą wódkę, Zamknij szczelnie pokrywką i pozostaw na co najmniej 3 dni, ale nie dłużej niż siedem dni. W przeciwnym razie stanie się gorzki i bez smaku.
Krok 6:
Odcedź nalewkę przez kilka warstw gazy i bawełny.
Krok 7:
Zwykle nalewka domowa jest uzyskiwana z mocą 35-40 stopni
nalewka z wódki na korzeniu chrzanu od czasów starożytnych znana jest z doskonałego smaku i korzystnych właściwości. Zgodnie z dekretem Piotra I każde podwórko miało przechowywać pewien zapas tego alkoholu, wydając go ludziom ciężkiej pracy fizycznej i tym, którzy pracowali na mrozie. Proponuję ożywić tradycje przodków, gotując domowy chrzan. Przepis jest wielokrotnie testowany w praktyce, okazuje się bardzo smaczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g