Nalewka winogronowa

aromatyczny domowy napój o wyśmienitym smaku. Gotuj! Nalewka winogronowa przygotowana według tego przepisu okazuje się niezwykle aromatyczna i smaczna. Przygotowanie jest proste, ale musisz być cierpliwy, ponieważ jest nalegany przez kilka miesięcy. Gotowa nalewka ma długi okres trwałości. Z zastrzeżeniem warunków przechowywania przez rok nie traci smaku. Siła gotowego napoju wynosi 20-25 stopni.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 20 g
156 kcal
IG: 30 / 5 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej wodę do emaliowanej patelni (lub ze stali nierdzewnej) i wlej do niej określoną ilość cukru - zwykłego i waniliowego. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia i trzymamy w ogniu przez 5 minut. W trakcie mieszania i usuwania piany. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć.

gdy syrop się ochładza, dokładnie umyj cytryny tylną stroną gąbki do mycia naczyń, pod ciepłą bieżącą wodą. Następnie wytrzyj cytryny do sucha i usuń cienką warstwę skórki specjalnym nożem. Pamiętaj, aby usunąć tylko żółtą warstwę, nie dotykając bieli, w przeciwnym razie w napoju będzie obecna nadmierna gorycz.

w osobnym pojemniku, najlepiej szklanym, łączymy skórkę z cytryny, goździki i cynamon, zalewamy wszystko wódką i pozostawiamy w cieple na kilka godzin (co najmniej trzy). W tym czasie sortujemy winogrona, usuwając wszystkie zepsute jagody. Umyj winogrona, połóż je na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Winogrona wkładamy do szklanego pojemnika, w którym ma być nalewka.

wyjmij cynamon i goździki z wódki, a następnie wlej winogrona pachnącym płynem. Wlej tam syrop cukrowy, wymieszaj. Zamykamy hermetycznie pojemnik i usuwamy go w ciemnym miejscu na 3 miesiące. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa.

po upływie określonego czasu przefiltruj napój przez grubą warstwę gazy, a następnie wlej do pięknych butelek. Butelki są hermetycznie zamknięte i schowane do przechowywania na zimno, na przykład w piwnicy lub lodówce. Konieczne jest, aby miejsce przechowywania było ciemne.

nalewka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy