skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę do emaliowanej patelni (lub ze stali nierdzewnej) i wlej do niej określoną ilość cukru - zwykłego i waniliowego. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia i trzymamy w ogniu przez 5 minut. W trakcie mieszania i usuwania piany. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć.
gdy syrop się ochładza, dokładnie umyj cytryny tylną stroną gąbki do mycia naczyń, pod ciepłą bieżącą wodą. Następnie wytrzyj cytryny do sucha i usuń cienką warstwę skórki specjalnym nożem. Pamiętaj, aby usunąć tylko żółtą warstwę, nie dotykając bieli, w przeciwnym razie w napoju będzie obecna nadmierna gorycz.
w osobnym pojemniku, najlepiej szklanym, łączymy skórkę z cytryny, goździki i cynamon, zalewamy wszystko wódką i pozostawiamy w cieple na kilka godzin (co najmniej trzy). W tym czasie sortujemy winogrona, usuwając wszystkie zepsute jagody. Umyj winogrona, połóż je na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Winogrona wkładamy do szklanego pojemnika, w którym ma być nalewka.
wyjmij cynamon i goździki z wódki, a następnie wlej winogrona pachnącym płynem. Wlej tam syrop cukrowy, wymieszaj. Zamykamy hermetycznie pojemnik i usuwamy go w ciemnym miejscu na 3 miesiące. Temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa.
po upływie określonego czasu przefiltruj napój przez grubą warstwę gazy, a następnie wlej do pięknych butelek. Butelki są hermetycznie zamknięte i schowane do przechowywania na zimno, na przykład w piwnicy lub lodówce. Konieczne jest, aby miejsce przechowywania było ciemne.
nalewka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g