skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeży głóg, świeżo zebrany. Upewnij się, że jagody są czyste, bez obcych zanieczyszczeń. Używam zwykłego białego cukru w kompotach, ale możesz też wziąć cukier kokosowy lub trzcinowy. Nadadzą gotowemu napojowi dodatkowy smak: w pierwszym przypadku - kokosowy, w drugim - karmelowy.
Krok 2:
Dobrze spłucz słoiki-najlepiej przy sobie. Następnie wysterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Po prostu napełniam słoiki wrzącą wodą, po włożeniu do każdej metalowej łyżki, a następnie spuszczeniu wrzącej wody. Można również skorzystać z kuchenki mikrofalowej lub piekarnika. Polecam używać słoików o średniej objętości-optymalnie na 2-3 litry. Pokrywy należy zagotować.
Krok 3:
Posortuj głóg i dobrze spłucz.
Krok 4:
W słoikach ułóż jagody głogu, wypełniając je 1/3 jagodami.
Krok 5:
Wlej cukier do wody i zagotuj na małym ogniu. Możesz dostosować słodycz do swoich upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość cukru. Poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i zdejmij z ognia. Syrop jest gotowy. W razie potrzeby możesz dodać do syropu ulubione przyprawy, takie jak wanilia, cynamon i gałka muszkatołowa, a nawet zioła: mięta, melisa, tymianek.
Krok 6:
Wlej połowę syropu do słoika z jagodami i pozostaw na 15 minut.
Krok 7:
Odcedź syrop ze słoika z powrotem do rondla i ponownie zagotuj.
Krok 8:
Zwróć uwagę, jak jagody zmieniły kolor: stały się trochę złote. Wlej syrop do słoika, napełniając go aż do szyi.
Krok 9:
Zamknij słoiki pokrywkami lub zwiń. Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Taki kompot jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Smacznego!
głóg to prawdziwy cud natury! W końcu nie tylko owoce, ale także kwiaty, leje, a nawet kora tej rośliny przynoszą ogromne korzyści ciału.
owoce są szczególnie bogate w kwasy organiczne, pektyny, garbniki, witaminy, flawonoidy.
ponadto owoce tej cudownej rośliny są również niskokaloryczne.
polecam taki kompot wszystkim do użycia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Głogów - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g