kompot z głogu na zimę

zdrowy kompot z owoców głogu dla dorosłych i dzieci! Pyszny i zdrowy kompot dla dzieci i dorosłych jest przygotowywany bez sterylizacji i doskonale przechowywany przez całą zimę w warunkach mieszkaniowych. Doskonale gasi pragnienie i nasyca organizm witaminami.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
48 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeży głóg, świeżo zebrany. Upewnij się, że jagody są czyste, bez obcych zanieczyszczeń. Używam zwykłego białego cukru w kompotach, ale możesz też wziąć cukier kokosowy lub trzcinowy. Nadadzą gotowemu napojowi dodatkowy smak: w pierwszym przypadku - kokosowy, w drugim - karmelowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz słoiki-najlepiej przy sobie. Następnie wysterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Po prostu napełniam słoiki wrzącą wodą, po włożeniu do każdej metalowej łyżki, a następnie spuszczeniu wrzącej wody. Można również skorzystać z kuchenki mikrofalowej lub piekarnika. Polecam używać słoików o średniej objętości-optymalnie na 2-3 litry. Pokrywy należy zagotować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj głóg i dobrze spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W słoikach ułóż jagody głogu, wypełniając je 1/3 jagodami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do wody i zagotuj na małym ogniu. Możesz dostosować słodycz do swoich upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość cukru. Poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i zdejmij z ognia. Syrop jest gotowy. W razie potrzeby możesz dodać do syropu ulubione przyprawy, takie jak wanilia, cynamon i gałka muszkatołowa, a nawet zioła: mięta, melisa, tymianek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej połowę syropu do słoika z jagodami i pozostaw na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź syrop ze słoika z powrotem do rondla i ponownie zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwróć uwagę, jak jagody zmieniły kolor: stały się trochę złote. Wlej syrop do słoika, napełniając go aż do szyi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij słoiki pokrywkami lub zwiń. Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Taki kompot jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Smacznego!

głóg to prawdziwy cud natury! W końcu nie tylko owoce, ale także kwiaty, leje, a nawet kora tej rośliny przynoszą ogromne korzyści ciału.
owoce są szczególnie bogate w kwasy organiczne, pektyny, garbniki, witaminy, flawonoidy.
ponadto owoce tej cudownej rośliny są również niskokaloryczne.
polecam taki kompot wszystkim do użycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Głogów - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy